200104162 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU Joutuu nostamaan WTO:ssa uuden kanteen USA:n yritystuesta

Julkaistu: 7.10.2001 1:05

EU varautuu parhaillaan USA:n haastamiseen uudelleen WTO:n tuomioistuimeen laittomasta vientiyritysten tukemisesta verohelpotuksin.

Amerikkalaiset vientiyritykset ovat saaneet voitoistaan 15-30 prosentin veroalennukset, kun ne ovat kierrättäneet liiketoimintansa USA:n ulkopuolelle rekisteröityjen paperiyhtiöiden kautta. Yhtiöitä on perustettu esimerkiksi Bahama-saarille.

WTO totesi viime vuonna USA:n vientiyrityksilleen antamat laajat verosubventiot laittomiksi. Amerikkalaiset saivat kuitenkin puristettua marraskuussa kongressissaan läpi uuden lain, joka ei myöskään täytä WTO:n säädöksiä.

-Amerikkalaiset tietävät tämän itsekin. Tämä oli temppu, jolla amerikkalaiset saavat lykättyä sanktioita. Heidän ainoa tarkoituksensa on säästää aikaa ja rahaa, sanoo Allan Rosas.

USA käyttää nyt samaa taktiikkaa kuin EU banaanikiistassa.

EU joutuu asettamaan amerikkalaiselle tuonnille sanktiot, joiden arvo on Rosasin arvion mukaan neljä miljardia dollaria vuodessa.

-Tämä on arvio eurooppalaisten yritysten menetyksistä tästä eteenpäin. WTO:n järjestelmässä ei ole mahdollisuutta saada kompensaatiota aikaisemmista rikoksista, määrittelee Rosas.

Rankaisutullin kohteeksi saattaa joutua amerikkalaisyrityksiä, jotka eivät ole edes hyötyneet veroeduista. Rosas pitää tätä WTO:n järjestelmän varjopuolena.

-Joudumme valitsemaan jäsenvaltioiden kanssa tuotteita, jotka eivät kohtuuttomasti vaikeuta eurooppalaisten yritysten toimintaa, sanoo Rosas.

Tuoreimmat osastosta