200102307 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Neljäs sukupolvi saa 28 miljoonaa julkista rahaa

7.10.2001 0:46

Suomen Akatemia ja Tekes antavat lähivuosina neljännen sukupolven matkapuhelimien perustutkimukseen noin 28 miljoonaa markkaa. Akatemia jakaa yliopistoille ja Valtion teknilliselle tutkimuskeskukselle kaikkiaan 11,3 miljoonaa omassa Telectronics II-tutkimusohjelmassaan. Lisäksi se osallistuu suomalaisten ja ruotsalaisten yhteiseen Excite-teknologiaohjelmaan 4,4 miljoonan panoksella. Ohjelmaa rahoittaa myös Tekes, jonka osuus on luultavasti 12 miljoonaa markkaa. Summa selvinnee lopullisesti lähiviikkoina.

Exsite-ohjelmaan osallistuvat suomalaisten lisäksi ruotsalaiset julkiset rahoittajat. Niiden osuus on noin 11 miljoonaa markkaa.

Rahoilla tutkitaan laajakaistaisen tiedonsiirron tekniikkaa. Tutkimustuloksia voidaan toki soveltaa muuallakin kuin 4G-järjestelmissä, muistuttaa Telectronics-ohjelmaa luotsaava Jukka Rantala.

Telectronics kestää vuoteen 2004 ja Exsite vuoteen 2003 asti. Neljänteen sukupolveen liittyvää teknologiaa tutkittiin myös Suomen Akatemian ensimmäisessä Telectronics-ohjelmassa, joka alkoi kolme vuotta sitten.

Kolmannen sukupolven järjestelmien tutkimukseen Akatemia on satsannut Rantalan mukaan tähän mennessä noin 45 miljoonaa markkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?