2001012990 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia ja Sonera painoivat uneliasta pörssiä

Julkaistu: 7.10.2001 1:01

Teksti: Tiia Kyynäräinen ja Elina YrjöläNokia ja Sonera pitivät yleisindeksin pakkasella maanantaina. Yhdysvaltain vapaapäivä hiljensi kuitenkin osakekauppaa niin Helsingissä kuin muuallakin Euroopassa.

Selvän tulosparannuksen viime vuonna tehnyt Hackman nousi vajaat 12 prosenttia, tosin olemattomalla vaihdolla.

Hex-yleisindeksi päätyi 1,8 prosenttia miinukselle. Painorajoitettu portfolioindeksi painui puolestaan 0,3 prosenttia. Pörssivaihtoa kertyi 364 miljoonaa euroa, josta Nokiaa oli 236 miljoonaa ja Soneran 39 miljoonaa euroa.

Pörssin veturi Nokia peruutti 2,8 prosenttia 28,69 euroon. Nokiaa painoivat edelleen muun muassa sijoittajien hermoilu matkapuhelinmarkkinoiden kehittymisestä sekä Yhdysvaltain talouden suunnasta.

-Tässä nyt on ollut kaiken näköistä arviota siitä, että matkapuhelinmarkkinoiden kasvu olisi hidastumassa. Tietysti Yhdysvallat on Nokialle tärkeä markkina-alue, ja siellä tuntuu olevan omat ongelmansa.

Lisäksi verkkopuolelta on tullut varoittavia kommentteja. Tällaiset isot teemat vaikuttavat edelleen. Lisäksi Nortelin tulosvaroitus saattaa vielä painaa, eräs analyytikko kommentoi.

Maailman suurimman kuitukaapeliverkkojen laitetoimittaja Nortel alensi viime viikolla sekä ensimmäisen neljänneksen että koko vuoden liikevoitto- ja liikevaihtoennustettaan. Lisäksi yhtiö ilmoitti suunnittelevansa 10 000 työntekijänsä irtisanomista.

Sijoittajilta ei tunnu löytyvän uskoa Soneraankaan. Osake laski muiden eurooppalaisten teleoperaattoreiden mukana 4,5 prosenttia 14,28 euroon. Soneran kurssi on nyt alhaisimmalla tasollaan sitten maaliskuun lopun 1999.

Hyvä tulos nosti Hackmania

Keittiötarvikevalmistaja Hackman kertoi tuloksensa ennen satunnaisia eriä nousseen 2,8 miljoonasta eurosta 8,3 miljoonaan euroon. Yhtiö ennakoi kannattavuutensa paranevan jatkossa. A-osake kiipesikin 11,8 prosenttia 13,75 euroon.

Componenta on puolestaan loikkasi 14,8 prosenttia 3,10 euroon. Componenta Holding ilmoitti tekevänsä vaihto- ja ostotarjouksen Componentan osakkeenomistajille. Tarjoushinta on 3,20 euroa osakkeelta.

Metallialalla oli muutenkin nostetta. Muun muassa Metso kipusi 6,3 prosenttia 11,80 euroon. AvestaPolarit puolestaan hyppäsi 7,1 prosenttia 3,60 euroon vähäisellä vaihdolla.

Toimialaindekseistä kehitys oli nousuvoittoista. Energia kiipesi vajaat kolme prosenttia ja metalli 2,1 prosenttia. Eniten laski tietoliikenne ja elektroniikka eli 2,7 prosenttia. Muut palvelut tippui Tietoenatorin vetämänä 2,4 prosenttia.

Korkomarkkinoilla oli hiljaista

Korkomarkkinoilla oli koko päivän hiljaista, ja korot laskivat vain hivenen perjantain tasoista.

Sijoittajat käyttivät päivän arvaillen, milloin Euroopan keskuspankki EKP laskee ohjauskorkoa ja odottelivat lisätietoja arvioiden pohjaksi.

Koko viikosta odotetaan hiljaista, sillä luvassa on vain vähän merkittäviä talouslukuja. Keskiviikkona tosin julkaistaan Saksan Ifo-indeksi ja Yhdysvaltain tammikuun kuluttajahintatiedot.

Okon analyytikon Erkka Wennosen mielestä välipäivä oli markkinoille tervetullut.

-Oli hyvä, että saatiin päivä aikaa sulatella viime viikon lukuja, Wennonen sanoi.

Viime viikon suurin yllätys oli Yhdysvaltojen tuottajahintojen odotettua nopeampi nousu.

Tuoreimmat osastosta