200105946 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PMJ automecin tulos putosi tappiolliseksi

7.10.2001 0:30

Elektroniikkateollisuudelle automaatiolaitteita valmistavan PMJ Automecin liikevaihto kasvoi selvästi viime vuonna. Tulos painui kuitenkin tappiolliseksi.

PMJ selittää tappiollista tulosta muun muassa kolmen ison asiakasprojektin siirtymisellä tämän vuoden alkuun, mikä pienensi liikevaihtoa ja myyntikatetta. Kolme linjatoimitusta Ruotsissa peruuntui yhtiöstä riippumattomista syistä. Ylimääräisiä kustannuksia PMJ:lle aiheutui fuusioneuvotteluista JOT Automation Groupin kanssa. Fuusio kariutui keväällä PMJ:n yhtiökokouksen vastustukseen.

PMJ:n liikevaihto kasvoi hieman yli puolella. Tulos ennen satunnaiseriä heikkeni 1,2 miljoonasta eurosta 6,4 miljoonaa tappiolliseksi. Viimeinen vuosineljännes oli PMJ:lle varsin heikko. Tammi-syyskuussa konsernin tulos ennen satunnaiseriä oli vielä niukasti voitollinen. Loka-joulukuussa tappiota tuli rutkasti eli 6,6 miljoonaa euroa.

Tuloksen huonontuminen ei ollut markkinoille yllätys, sillä yhtiö antoi tulosvaroituksen tammikuussa. Silloin yhtiö kertoi,että vuoden 2000 liikevaihto ja tulos jäävät asetetuista tavoitteista. Vielä marraskuussa yhtiö ennakoi liikevaihdon kasvavan yli 70 miljoonaan euroon ja tuloksen paranevan vuodentakaisesta. Yhtiö ei tappiollisen tuloksen vuoksi aio maksaa osinkoa viime vuodelta.

Tälle vuodelle yhtiö ei esitä huikeita kasvuennusteita. PMJ:n keskeinen tavoite tälle vuodelle on kannattavuuden parantaminen. Myynnin kehittyminen ei yhtiön mukaan ole keskeinen ongelma, vaikka talouskasvu etenkin Yhdysvalloissa mutta myös Euroopassa onkin heikkenemässä.

Kurssilasku kääntyi eilen kurssinousuksi

PMJ Automecin osakkeen kurssi on pörssissä sukeltanut viime kuukausina. Tammikuun tulosvaroitusta seurasi jopa 25 prosentin lasku. Eilen PMJ Automecin osake lähti kuitenkin selvään nousuun tilinpäätöksen julkistamisen jälkeen. Osake käväisi miltei 15 prosenttia keskiviikon päätöskurssia korkeammalla, mutta tasaantui iltaa kohden. Eilisen päätöskurssi 1,88 euroa oli enää 4,4 prosenttia eilistä korkeammalla. PMJ:n osakkeen nousua lisäsi pörssin yleinen nousu, mutta analyytikot löysivät positiivista myös PMJ Automecin tämän vuoden tavoitteista. Hyväksi katsottiin, että PMJ tavoittelee nyt ensisijassa kannattavuuden parantamista, pelkän liikevaihdon kasvattamisen asemasta.

-Positiivista on, että yhtiö näyttää nyt selkeämmin keskittyvän standardilaitetuotantoon asiakkaille räätälöityjen tuotteiden sijasta. Toimitusajat ovat olleet suuri ongelma, tänä vuonna yhtiö ei aio juurikaan ottaa uusia asiakkaita. Hyvä asia on myös se, että yhtiö keskittyy nyt kannattavuuden ja tuotantoprosessin parantamiseen, toteaa analyytikko Janne Uski Mandatumista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?