200109253 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teknologian kurssimuutos

Julkaistu: 7.10.2001 0:13

Viime viikkojen aikana teknologiaosakkeet ovat saaneet kovaa kyytiä. Kurssit ovat laskeneet tuntuvasti ja maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan Nokian kurssi on laskenut alimmalle tasolleen kahteen vuoteen. Syiksi on annettu osakemarkkinoiden yleinen epävarmuus sekä matkapuhelinmarkkinoiden kasvun hiipuminen.

Nokian kurssilaskua painaa se, että yhtiö on todennut alkuvuoden markkinakasvun olevan hieman odotettua hitaampaa. Samansuuntaisia kommentteja on saatu myös Nokian kilpailijoilta, kuten Siemensiltä ja Alcatelilta. Tähän sopii myös kännyköiden myynti Suomessa. Tammikuussa kasvua kirjattiin enää vain yksi prosentti.

Laitevalmistajien kohtaamat ongelmat tulevat vaikuttamaan myös operaattoreiden tuloksiin. Sonera kertoi eilen, että talouskasvun hiipuminen tuo yhtiölle haasteita kasvutavoitteiden saavuttamisessa kuluvan vuoden aikana. Kaikesta huolimatta yhtiö uskoo liikevaihdon kasvun nopeutuvan edellisvuodesta. Sen sijaan varsinaisesti tuloksesta yhtiö ei antanut kommentteja.

Soneran tämän vuoden tulosta rasittavatkin merkittävät rahoituskulut, koska pitkäaikaisten lainojen määrä on kasvanut umts-lupien myötä melkein kaksinkertaiseksi yli 10 miljardiin markkaan. Kaikenkaikkiaan velkojen määrä oli vuodenvaihteessa yli 36 miljardia markkaa, kun konsernin liikevaihtoa kertyi viime vuonna vain noin 12 miljardia markkaa.

Soneralla onkin tukalat paikat, jos osakemarkkinoiden yleinen tunnelma säilyy yhtä epävarmana kuin nytkin. Myyntiä odottavat osakkuudet sekä omien yhtiöiden Sonera Zedin ja SmarTrustin pörssilistaaminen voivat viivästyä. Tämä tietää silloin epämielyttävän tiukkaa kassatilannetta.

Mutta muutkin alan yhtiöt ovat samassa veneessä. Ruotsalaiset ovat joutuneet kohtaamaan Ericssonin päätöksen matkapuhelintuotannon siirtämisestä amerikkalaiselle Flextronicksille. Tämä on ollut yhtiölle itselleen kova päätös, sillä Ericsson on pitkään puhunut integroidun tuotannon puolesta. Ajat kuitenkin muuttuvat ja verkostoituminen näyttää olevan it-yrityksillekin elinehto.

Osakemarkkinoiden myllerryksessä varmaa on kuitenkin se, että jos on myyjä, niin aina on myös ostaja, sillä markkinat ovat kahden kauppa.

Tuoreimmat osastosta