200101361 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korkin voi avata myös yksilöllisesti

Julkaistu: 7.10.2001 0:25

Länsimaisen tehokkuuden taustalla on massateollisuus. Se mahdollistaa vimpainten edullisen hinnan ja tasalaatuisuuden. Ikävänä puolena on, että kaikki samalta tuotantolinjalta peräisin olevat vimpaimet ovat samanlaisia.

Tyyppiesimerkki funktionaalisuuden ja massatuotannon liitosta on korkinavaaja. Ne ovat perusmuodossaan kaikkialla lähes samanlaisia, eivätkä herätä sen kummempia intohimoja puolesta tai vastaan. Esimerkiksi Alessin design-avaajan ja K-kaupan bulkkituotteen keskeisin ero löytyy hinnasta. Siinä missä Alessi maksaa melkein sata markkaa, saa K-kaupan tarjouksen kahdella markalla.

Olutpullon saa kuitenkin auki myös yksilöllisesti. Fiskarsin ruukkialueella on parikin seppää, jotka takovat myös yksilöllisiä korkinavaajia. Mallit vaihtelevat seinistä kiinnitettävistä jättiavaimista aina taskuun mahtuviin kaunokaisiin.

Mitä taotun korkinavaajan ostava ihminen itse asiassa ostaa? Hän ostaa palan erityisyyttä, jotain sellaista, mitä ei ole kenelläkään muulla. Tunne on vähän samanlainen kuin jos ostaisi massapainetun julisteen sijasta ihan oikean, ainutkertaisen, taulun. Hän osaa tarinan, jonka voi kesäisenä lauantai-iltana kertoa kavereille löylyjen jälkeen saunan portailla isuttaessa, samalla kun avataan sitä päivän ensimmäistä kylmää olutpulloa.

Aah...

Sepän takoma korkinavaaja, tiedustelut: Martina Lindberg, puh: 050 566 6223 tai Upi Anttila, puh: 050 590 2797, hinnat alkaen 50 markkaa.

Tuoreimmat osastosta