200105426 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia rojahti kahden vuoden takaisiin pohjalukemiin

7.10.2001 0:06

Nokia ja koko teknologiatoimiala oli jyrkässä laskussa Helsingin pörssissä perjantaina. Sijoittajat pelkäävät, että Nokia ja muu sähkötekninen teollisuus joutuu vielä leikkaamaan loppuvuoden tulosennusteitaan.

-Nokiahan on jo varoittanut heikosta alkuvuodesta. Markkinoilla kuitenkin epäillään sitä, nähdäänkö loppuvuonna yhtiön ennakoimaa voimakasta palautumista tuloskasvussa, Opstockin analyytikko Michael Schröder kertoo.

Julkistaessaan tilinpäätöstietojansa viime viikolla Nokia varoitti, että ensimmäisen vuosineljänneksen tulos jää viime vuoden vastaavaan neljänneksen tasolle. Erityisesti matkapuhelimien katteet putoavat reippaasti alkuvuonna.

Opstockin Schröder korostaa kuinka Yhdysvaltain talouden suhdannekäänne on ratkaiseva teknologiatoimialan näkymien kannalta. Ekonomistit ja analyytikot ovat erimielisiä siitä, milloin Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskut alkavat näkyä reaalitaloudessa.

Tällä hetkellä markkinoilla pelätään, että käänne menee yli vuodenvaihteen 2001-2002.

Nokian tilinpäätöstilaisuudessa viime viikolla pääjohtaja Jorma Ollila totesi olevansa huolissaan Yhdysvaltain taantumasta, joka hiljentää kännykkämyyntiä.

Nokian ja sen alihankkijoiden kursseissa hinnoitellaan nyt lyhyen aikavälin näkymiä.

-Horisontti on vedetty hyvin lähelle nyt, kun on epävarmuutta kasvun suhteen. Maailman ja erityisesti Yhdysvaltain kasvun näyttäessä vakaalta ja vahvalta osakekurssien hinnoittelu perustui kaukaisiin tulevaisuuden näkymiin, Schröder selventää.

Arvostustasot eivät p/e-mittareilla katsottuna ole olleet näin matalalla kahteen vuoteen. Osakkeet (Nokia-klusteri) ovat laskeneet selvästi enemmän kuin tulosennusteita on pudotettu, eli suhteellinen arvostustaso on laskenut, P/e -luku mittaa osakkeen hintaa suhteessa yhtiön osakekohtaiseen tulosennusteeseen.

Nokian osakkeen jyrkkää laskua vauhditti myös kansainvälisen investointipankki UBS Warburgin päätös poistaa osake 10 teknologiayhtiön suosituslistalta. Pankki lisäsi listalle Nokian tilalle eurooppalaisen matkapuhelinohjelmistojen valmistajan Logican.

Tunnelmia heikensi myös saksalaisen Siemensin arvio kännyköiden vaisusta myyntinäkymistä ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Perjantain kaupankäynnissä Helsingissä Nokian osake päätyi 30,3 euroon eli laskua kertyi runsaat yhdeksän prosenttia. Nokian kurssi on nyt alhaisimmalla tasollaan sitten vuoden 1999 marraskuun. Vielä viime vuoden kesäkuussa yhtiön osake maksoi 65 euroa.

Yhtiön markkina-arvosta katosi reilut 10 miljardia euroa päivän sisällä.

Osakemeklarien mukaan erityisesti ulkomaiset sijoittajat olivat myymässä Nokian osakkeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?