200108891 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuottaja on huono omistaja

Julkaistu: 7.10.2001 0:25

Elintarvikepakkauksia valmistavalta Huhtamäki Van Leeriltä sijoittajat odottavat näyttöjä. Yhtiön osakekurssi on laahannut vuosia, sillä pakkausvalmistaja Van Leerin osto ja Huhtamäen muuttaminen kannattavaksi pakkausvalmistajaksi on vienyt odotettua kauemmin.

Viime vuodesta odotettiin hyvää, mutta yhtiön syyskuun osavuosikatsaus oli jälleen sijoittajille pettymys. Yrityskaupat, konsernin rakennemuutos ja öljyn hinnannousu rasittivat tulosta.

Yhtiön mukaan konsernin rakenteen pitäisi viimeinkin olla valmis ja pian yh-tiön pitäisi tehdä tulosta. Heikko tuloskunto selittää, miksi markkinat arvostavat yhtiön alle sen tasearvon.

Virvoitusjuomavalmistaja Olvi uskoo viime vuoden tuloksen jäävän toissa vuoden tuloksesta, sillä yhtiön liikevaihto kasvoi vain muutaman prosentin. Yhtiön mielenkiintoa lisää kuitenkin sen omistama liettualainen panimo.

Atrian ja HK Ruokatalon kursseissa näkyvät hullun lehmän taudin oireet, kurssit ovat pudonneet koko vuoden.

Sijoittajan kannalta yhtiöt tekee ongelmallisiksi huonon vaihdettavuuden lisäksi niiden omistajarakenne. Lihantuottajat ovat suuromistajia näissä yhtiöissä. Tuottajat haluavat lihasta mahdollisimman hyvän hinnan, ja pyrkivät siksi nostamaan lihasta maksettavaa hintaa jalostajan kannattavuuden kustannuksella.

Tuoreimmat osastosta