Teknot rytisevät kunnolla

Tänään on pörssissä rytissyt kunnolla, vaikkei ole edes kolmastoista päivä. Tekno on laskenut koko rintamalla: plussaa ylläpitää vain Vaisala reilun prosentin voimalla. Laskun kärjessä komeilevat Sonera ja Nokia.

9.2.2001 17:22

Nokian pörssiarvo on nyt vakavasti katkolla. Pörssianalyytikot epäilevät Nokian todellisen arvon olevan 24 euron tasolla nykyisen reilun 30 euron sijaan. Taustalla väijyy peikko matkapuhelinmyynnin jatkuvasta laskusta, vaikka Nokia tuloskatsauksensa yhteydessä esittikin vielä melko optimistisia lukuja.

Näyttää myös siltä, että sekä Yhdysvaltain että Euroopan talouden taantuma on syvempi ja pitkäaikaisempi kuin aiemmin on luultu, näin esitti mm. TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma eilen julkistetussa suhdannebarometrissa. Samanlaisia viestejä on kantautunut myös Yhdysvalloista, jossa mielenkiinnolla odotetaan seuraavia mahdollisia korkotoimia ja niiden vaikutuksia talouteen.

Nokian osakkeella oli käyty kauppaa noin klo 16.00 lähes miljardilla eurolla ja kurssi oli pudonnut yli kahdeksan prosenttia 30,65 euron hintaan.

Koko muukin teknosektori tuli alas rytisten. Äkkiseltään katsomalla vaikutti siltä, että putousrintaman kärkijoukossa oli monia sellaisia yrityksiä, jotka julkistavat tuloksensa ensi viikolla. Kokonaisuudessaan tietoliikenne ja elektroniikka tuli alas yli kahdeksan prosenttia. Ainoastaan Vaisala pysyi plussalla ja Evox Rifa Group pyöreässä nollassa.

Kymmentä prosenttia lähestyvät rysähdykset eivät olleet harvinaisia tänään teknolistalla: yli yhdeksän pääsivät Elcoteq, JOT Automation ja KSP-yhtiöt. Yli kahdeksan pääsivät Nokian lisäksi Tecnomen ja Sonera.

Myös Benefonin kurssi laski tänään lähes kahdeksan prosenttia. Se kuuluu ensi viikolla tuloksiaan julkistavien yritysten joukkoon.

NM-listalta löytyvät sitten päivän putoushuiput: Finvest vajaat 16, Solteq 17, Satama Interactive vajaat 15, Vestcap 14 ja Etteplan 11 sekä Sysopen 10 prosenttia miinuksella. Finvest putosi perutun osakeannin vuoksi ja Sataman taustalla kummitellee niinikään ensi viikon tulosjulkistus.

Ensi viikosta tulee varmasti hyvin mielenkiintoinen: tuloksiaan julkistaa yli 20 meitä kiinnostavaa kotimaista pörssiyhtiötä, ja jos Nokian putoaminen jatkuu, pörssissä taatusti nähdään mielenkiintoisia kurssimuutoksia.

Hex oli noin kello 16.00 laskenut 6,07 prosenttia 9435,75 pisteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?