200101123 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan investointipankki hakee EU:lta valtuuksia Venäjän ympäristöhankkeiden rahoitukseen

Julkaistu: 7.10.2001 0:06

Bryssel Euroopan investointipankki yrittää saada EU-maiden päämiehiltä valtuudet ympäristöinvestointien rahoittamiseen Venäjällä. EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi aikoo esittää Göteborgin huippukokouksessa ensi kesänä, että EIP saisi luvan lainoittaa sekä Pietarin että Kaliningradin jätevesien puhdistuslaitoksia. EIB kaavailee yhteistyökumppanikseen Pohjoismaiden investointipankkia, jolla on kokemusta Venäjältä.

Pietarin jätevesilaitosinvestoinnin kokonaisarvo on miljardi dollaria, Kaliningradin puhdistamon 35 miljoonaa dollaria.

EIP:n varatoimitusjohtaja Ewald Nowotny ei ole kovin toiveikas pankin rahoituskanavien aukeamiseen Venäjällä.

-Tarvitsemme mandaatin lisäksi EU:n jäsenmailta täydet takuut, jotta voimme antaa rahaa Venäjälle.

Etelä-Eurooppa vastustaa Venäjän rahoitusta

EU:n eteläiset jäsenmaat vastustavat jyrkästi takuiden antamista EU:n pohjoisiin osiin. Suomen Paavo Lipponen vaatii pohjoismaista kaikkein innokkaimmin EIP:n rahoituksen aloittamista Venäjällä.

-Ruotsi ei ole valmis esittämään rahoitusta Venäjälle, ellei maa esitä selkeää suunnitelmaa siitä, miten se maksaa takaisin vanhat velkansa EU-maille, sanoo Ewald Nowotny.

Helmikuun 20. päivänä Venäjän pitäisi maksaa suuri määrä velkojaan länsimaille.

EIP on pannut merkille myös Venäjän rahoitukseen erikoistuneen Euroopan kehitys- ja jälleenrakennuspankki EBRD:n vaikeudet. EBRD on katkaissut Nowotnyn mukaan energiayhtiö Gazpromin ja Lukoilin rahoittamisen käytännössä kokonaan.

-EBRD haluaa ensin tietää kuka omistaa kaasu- ja öljy-yhtiöt, sanoo Nowotny.

Nowotny ei tunne myöskään houkutusta ryhtyä vaatimaan pankilleen mandaatteja osallistua Barentsinmeren uuden kaasuputken rahoittamiseen.

-Pankkimme ei anna lahjoituksia vaan lainoja. Rahat on luvattu jo jollekin. Vapaata rahaa ei ole enää olemassa, sanoo Nowotny.

Tuoreimmat osastosta