200106244 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Energiansäästöllä talotietotekniikan hinta takaisin

Julkaistu: 7.10.2001 0:01

Toistaiseksi suomalaiset yritykset ja julkiset laitokset ovat hyödyntäneet kehittyneimpiä talotietoteknisiä mahdollisuuksia vähän. Toisaalta myös järjestelmät ovat olleet kehitysvaiheessa.

-Liikerakennuksessa saattaa olla 14 erilaista automaatiojärjestelmää. Viisi vuotta sitten ne eivät keskustelleet keskenään. Niin sanottu älytalo oli arvoton räätälöinti, koska asiakas ei saanut siitä etua, Tac-Comin järjestelmätoimituksista vastaava Teemu Hausen sanoo.

Lon saadaan sen sijaan Hausen mukaan aikaan ilman räätälöintiä. Käyttäjä voi ohjata ja valvoa tilaa pc:n, wap-puhelimen tai multimedian välityksellä.

Hausenin mukaan lon-järjestelmä nostaa rakentamisen kustannuksia 0,1-0,5 prosenttia. Järjestelmä maksaa hänen mukaansa itsensä takaisin alle viidessä vuodessa jo muun muassa saavutettavalla 5-15 prosentin energiansäästöllä.

TAC on kansainvälinen avointen integroitujen kiinteistöautomaatiojärjestelmien it-toimittaja. Konsernin liikevaihto on noin kaksi miljardia markkaa. Tac-Com on konsernin Suomen tytäryhtiö. Yrityksen liikevaihto on noin sata miljoonaa markkaa, ja henkilökuntaa on yli sata. Maanlaajuisesti toimiva yritys pitää pääkonttoriaan Vantaalla.

Yritys on toimittanut muun muassa Sanomatalon lon-kaapelointiin perustuvan valaistus- ja LVI-automaatiojärjestelmän. Järjestelmä seuraa ulkoilman muutoksia, ihmisten paikalla- ja poissaoloja sekä rakennukselle asetettuja energiataloudellisia vaatimuksia.

Tuoreimmat osastosta