2001011847 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monikulttuuriosaamista

6.10.2001 23:56

Intian noususta ohjelmointityön suurvallaksi on puhuttu paljon. Maan eteläosaan Bangaloreen onkin syntynyt laaja ja nopeasti kasvava teknologiakeskus, jossa ei ole puutetta osaajista eikä materiaalisista resursseista. Myös joukko suomalaisia yrityksiä toimii jo alueella, ja monet ostavat siellä toimivilta yrityksiltä palveluita.

Intian vahvuutena ovat suuret ihmisresurssit, joista löytyy lahjakkaita ihmisiä ohjelmistotyöhön runsain mitoin. Maan kehno yleinen infrastruktuuri ei enää nykyään hidasta tietotekniikkayrityksiä. Tarvittaessa yritykset voivat itse turvata toimivat sähkö- ja tietoliikenneyhteydet missä vain. Tämä näkyykin selvästi Intian teknologiakeskittymissä. Ne eroavat ympäröivästä kaupunkirakenteesta kuin veitsellä leikaten.

Suurten tietotekniikkayritysten Intian operaatioden tärkein motiivi on kuitenkin edullinen palkkataso. Intiassa palkat ovat vain murto-osan Suomen tasosta. Paikallisen ohjelmoijan kustannukset ovat toki intialaisittain huimaavia, mutta silti länsimaisittain hyvin alhaisia. Ulkomaisille palveluiden ostajille hinnat alkavat kuitenkin jo kohota. Työn organisoinnista täytyy maksaa. Omassa käytössä oleva ohjelmoija Intiassa maksaa 20 000-30 000 markkaa kuukaudessa. Suomeen tuotuna sama ohjelmoija maksaa jo tuplaten tämän hinnan.

Oman ohjelmistojentuotantoyksikön perustaminen Intiaan on houkuttelevaa. Se kuitenkin vaatii runsaasti kulttuuriosaamista vaikeissa olosuhteissa. Intian tietoteknologiaosaajien työmarkkinat ovat myös hyvin vilkkaat. Nopeasti kasvavilla markkinoilla hyvillä ja edistyneillä osaajilla on ottajia niin Intiassa kuin ulkomaillakin. Tämä nostaa työvoimakustannuksia ja edellyttää yritykseltä jatkuvan koulutusputken ylläpitämistä.

Suomalaisyrityksille Intia on kiinnostava paikka, mutta lupaavimmat mahdollisuudet liittyvät kuitenkin Venäjään. Intian tapaan myös Venäjällä on suuri väestöpohja ja paljon matemaattisesti lahjakkaita ihmisiä. Koulutusjärjestelmä on ollut parempi kuin Intiassa. Jo nyt Venäjältä tulee ohjelmoijia Suomeen. Mahdollisuudet näyttävät hyviltä jo nyt, mutta tulevaisuudessa yritysten on yhä tärkeämpää osata monikulttuurityöskentelyä.

Yritys, jossa eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset voivat työskennellä yhdessä ja jossa osataan yhteistyö eri puolilla maailmaa olevien alihankkijoiden tai tytäryhtiöiden kanssa on vahvoilla. Tässä suhteessa Intia on erinomainen osaamisen testauskohde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?