200102887 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin keskuspankki pitää korkotason ennallaan

Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt

6.10.2001 23:42

Tukholma

Ruotsin keskuspankin ohjauskorko pysyy ennallaan neljässä prosentissa. Inflaatiopaine on keskuspankin tiedotteen mukaan hellittänyt viime vuoden joulukuusta, jolloin keskuspankki nosti ohjauskorkoaan 3,75 prosentista nykyiseen neljään prosenttiin.

Talouskasvun laantuminen ja keskuspankin joulukuinen koron korotus liennyttävät Ruotsin talouden inflaatiopainetta, toteaa keskuspankki.

Inflaatiovauhti laski vuositasolla 1,4 prosenttiin marraskuun 1,7 prosentista. Keskuspankin inflaatiotavoite on kaksi prosenttia.

Pankki muistuttaa myös, että öljyn hinta on laskenut jonkin verran samaan aikaan kun kansainväliset suhdanteet ovat heikentyneet. Öljyn hinta ei pankin käsityksen mukaan lähde nousuun lähiaikoina.

Kansalaisten usko tulevaan hiipunut

Tavalliset ruotsalaiset suhtautuvat melko synkeästi taloutensa tulevaisuuteen. Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n tuoreen tutkimuksen mukaan vain 23 prosenttia ruotsalaisista uskoo, että Ruotsin taloudella on paremmat ajat edessään tänä vuonna.

Vielä viime vuonna 43 prosenttia ruotsalaisista luotti talouskasvun jatkumiseen.

Vielä useammat ruotsalaiset arvelevat oman kukkaronsa laihtuvan kuluvan vuoden aikana. Vain 23 prosenttia uskoo henkilökohtaisen taloutensa kasvuun tänä vuonna, viime vuonna optimisteja oli 29 prosenttia.

Pörssin heikohko alkuvuosi on vaikuttanut myös ruotsalaisten säästösuunnitelmiin. Valtaosa ruotsalaisista on osakesäästäjiä. Vain 37 prosenttia uskoo, että säästäminen kannattaa, kun vielä viime vuonna säästösuunnitelmia teki 52 prosenttia.

Synkät talousnäkymät eivät kuitenkaan estä ruotsalaisia tekemästä ostoksia, sillä 19 prosenttia kaavailee auton vaihtoa ja 39 prosenttia suunnittelee suurehkojen hankintojen tekemistä. Autonvaihtajia on yhtä paljon kuin viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?