200102323 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kalifornian energiakriisiin ei ole nopeita ratkaisuja

Julkaistu: 6.10.2001 23:35

Sähkökriisistä kärsivä Kalifornia pelkää kuumaa kesää

Kaliforniaa on tänä talvena vaivannut energiakriisi, jonka perussyynä on sähkömarkkinoiden tarjonnan ja tuotantokapsiteetin ylittävä kysyntä kulutushuippujen aikana. Se nostaa hinnat päivittäismarkkinoilla yhä uusiin ennätyskorkeuksiin.

Vaikka energiakriisin poliittiseen ja taloudelliseen puoleen ennen pitkää löydetään jonkinlainen ratkaisu, Kalifornia tarvitsee kipeästi lisäenergiaa kasvaneen kysynnän tyydyttämiseksi.

Asiantuntijoiden mukaan tämä talvi on ollut vasta alkusoittoa tulevalle, ja luvassa on helvetillinen kesä. Oregonin ja Washingtonin voimaloita pyörittävät vesivoimavarat uhkaavat jäädä poikkeuksellisen alhaiselle tasolle vähälumisen talven takia.

Kalifornia tuottaa osavaltion ulkopuolelta noin 25 prosenttia tarvitsemastaan sähköstä. Osavaltioverkon toiminnasta vastaava Independent System Operator -elin ostaa päivittäin noin 6 000 megawattituntia sähköä Kalifornian ulkopuolelta. Kulutushuippuina ja kalifornialaisten voimalaitosten huoltotaukojen aikana tuontisähkön tarve vain kasvaa.

Noin 40 prosenttia Kalifornian sähköstä tuotetaan yli 30 vuotta vanhoissa voimalaitoksissa. Kaksi viikkoa sitten käytöstä oli poissa noin 14 000 megawattia tuotantokapasiteettia.

Kalifornian kuvernööri Gray Davis on syyttänyt voimalaitosyhtiöitä keinottelusta vanhojen voimaloiden tekaistuilla huoltotauoilla, joihin vedoten voimalaitosyhtiöiden väitetään hilanneen spot-markkinoiden hintoja ylöspäin.

Kalifornian energiankulutus on kasvanut vuoden 1995 jälkeen 25 prosenttia, mutta osavaltioon ei rakennettu viime vuosikymmenellä yhtään uutta suurempaa voimalaitosta. Silti viranomaisten käsiteltävänä on tällä hetkellä lupahakemuksia 44 voimalalle, joiden yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on 22 600 megawattia.

Energiapulan kanssa kipristelevän Piilaakson alueelle, San Josen kaupunkiin on suunnitteilla Coyote Valleyn voimala, jonka rakentamista on kannattanut myös Sierra Club -luonnonsuojelujärjestö. Hanketta on aktiivisimmin vastustanut verkkoteknologiayhtiö Cisco Systems, joka ei halua suunnitteilla olevan uuden yrityspuistonsa naapuriin voimalarumilusta.

Kaliforniaan rakennetuista uusista, pienistä voimalaitoksista 90 prosenttia käyttää polttoaineenaan maakaasua. Siitä ei kuitenkaan ole pysyväksi ratkaisuksi Kalifornian energiapulmiin. Maakaasun hinta on noussut liki nelinkertaiseksi vuoden 1999 tammikuun jälkeen.

Monet yritykset ovat hankkineet varavoimakseen maakaasukäyttöisiä mikroturbiineja, jotka pystyvät enimmillään megawatin sähköntuotantoon. Capstone Turbine -yhtymä on myynyt kahden viime vuoden aikana yli tuhat tällaista varavoimalaa yrityksille, sairaaloille ja muille tahoille, jotka tarvitsevat takuuvarman lisäenergialähteen.

-Maakaasukäyttöisten voimaloiden ongelmana on suuri lauhdutusveden tarve osavaltiossa, jossa on muutenkin pulaa vedestä, huomauttaa newyorkilaisen AHC Group -ympäristökonsultointiyrityksen energia-asiantuntija Peter Asmus.

Maakaasun hinnannousu ja Kalifornian naapureiden haluttomuus ruokkia energiasyöppöä ovat lisänneet sähkönjakeluyhtiöiden kiinnostusta halvan energian vuosina kilpailukyvyttömiksi käyneisiin tuulivoimaloihin, jotka tuottavat tällä hetkellä vain 1,5 prosenttia Kalifornian sähköenergiantarpeesta.

Tuulivoimaloistakaan ei ole Kalifornian energiakriisin pikaiseksi pelastajaksi, sillä osavaltion päivittäin naapuriosavaltioista tuoman 6 000 megawattitunnin tuottamiseen tarvittaisiin noin 9 400 nykyaikaista tuulivoimalaa.

Länsirannikolla toimivista sähköyhtiöstä muun muassa Enron ja FPL Energy ovat kuitenkin rakentamassa alueelle uusia tuulivoimalapuistoja, joilla voidaan helpottaa kulutushuippujen tasausta. Tuulivoimaloiden etuna on nopea rakennusaikataulu. Perinteisen hiili- tai kaasuvoimalan saattaminen suunnittelupöydältä tuotantovalmiiksi kestää viitisen vuotta. Tuulivoimala saadaan pystyyn vuodessa.

Tuoreimmat osastosta