200109996 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MM-hiihdot piristysruiske koko Päijät-Hämeelle

Julkaistu: 6.10.2001 23:53

Lahtelaisyritysten odotukset korkealla

Lahdessa ja sen ympäristössä toimivat yritykset lataavat varsin suuria odotuksia parin viikon kuluttua käynnistyviin hiihdon MM-kisoihin. Eniten jyviä ropisee hotelli- ja matkailualan yrittäjien laareihin, joista valtaosa on myynyt kapasiteettinsa täyteen jo hyvissä ajoin. Kisapäivien odotetaan tuovan tervetulleen myyntipiikin myös kaupoille ja ravintoloille.

Kisapaikoilla tehdyt kymmenien miljoonien markkojen rakennustyöt ovat puolestaan työllistäneet merkittävästi seutukunnan alihankintayrityksiä, vaikkei Lahden seudun yrityskeskuksen toimitusjohtaja Pauli Ihamäki lähdekään arvioimaan markkamääriä.

Hänen mielestään kisat tulevat yritysten kannalta todella hyvään saumaan. Pahin lamakuoppa on Lahdessakin takanapäin, väkimäärä kasvaa ja seudulle sekä syntyy että muuttaa uusia yrityksiä.

-Tällaista innostusta ei ole nähty pitkään aikaan. Yrittäjät ovat tehneet yhteistyötä aivan toisella tapaa kuin aiemmin, kiittelee Ihamäki.

Kisojen saldosta valmistuu myöhemmin keväällä Helsingin yliopistossa tehtävä tutkimus. Siinä kartoitetaan, minkä verran rahavirrasta lopulta jäi Salpausselän seudulle.

-MM-kisoja hyödynnetään myös siten, että Lahtea ja sen naapurikuntia markkinoidaan potentiaalisina yrityksen sijoituspaikkoina. Monet paikalliset yritykset kutsuvat tänne lisäksi bisneskumppaneitaan, kertoo Ihamäki.

Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Simo Räihä näkee kisat yhtenä testinä seutukunnan yritysten keskinäiselle yhteistyölle. Verkottumisesta ja business-to-business-suhteista on puhuttu yrittäjien kesken pitkin kisaprojektia ja tällä kertaa sanoista on päästy myös tekoihin. Räihä toivookin, ettei lupaavasti alkanut verkottuminen hiipuisi kisojen päätyttyä, vaan päinvastoin lähtisi entistä paremmin liikkeelle.

Räihän omalle, noin 10 miljoonan markan liikevaihtoa tekevälle kuljetusliikkeelle kaksi kisaviikkoa tuovat mukavan lisän helmikuun ajopäiväkirjoihin. Yrityksen urakkana on hoitaa ruokakuljetukset valmistuskeittiöstä kisapaikalle.

-Kauppa ja matkailuala hyötyvät kisoista eniten. Kisakylän rakennustyöt ovat lisäksi työllistäneet monia alihankkijoita. Välillisesti hyötyjiä on varmasti monellakin suunnalla.

Tuoreimmat osastosta