20010161 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ericsson-sopimus nosti Elcoteqia

6.10.2001 23:32

Teksti: Maarit Huhtaniemi, Markus EtolaNokia ja Sonera päätyivät lievästi ylämäkeen Helsingin pörssissä keskiviikkona, kun markkinoilla odoteltiin Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätöstä. Sopimusvalmistaja Elcoteq ponnahti mojovat 20 prosenttia 16,37 euroon sen kerrottua, että yhteistyö Ericssonin kanssa jatkuu tietoliikennejärjestelmissä.

Nokia noteerattiin pörssin sulkeuduttua 37,80 euroon, jossa nousua on 1,83 prosenttia. Nokia ilmoitti saaneensa noin 1,2 miljardin markan verkkotilauksen Puolasta. Yhtiö on tehnyt runkosopimuksen PTK Centertelin gsm/gprs- kaksitaajuusverkon laajentamisesta.

Hex-indeksi oli pörssin sulkeuduttua 1,74 prosenttia ja portfolioindeksi 1,45 prosenttia plussalla. Pörssivaihtoa kertyi 1 070 miljoonaa euroa, josta Nokiaa on 755 miljoonaa ja Soneraa 48 miljoonaa euroa.

-Päivä oli aika hiljainen, koska sijoittajat odottelivat illan korkopäätöstä. Elcoteq nousi tiedotteensa takia. Mielestäni siinä ei ollut mitään uutista, mutta markkinoiden mielestä oli. Outokummun osaketta nostivat kohtuullinen tulos ja tiedote Nordzinkin ostosta. Soneraa nosti Zedin tekemä sopimus Italiassa. Kaupankäynti Nokian osakkeella oli rauhallista, eräs meklari summasi pörssipäivää.

Elcoteq ja ruotsalainen Ericsson kertoivat jatkavansa edelleen yhteistyötään, jonka painopiste siirtyy matkapuhelimista tietoliikennejärjestelmiin. Solmittu sopimus on Elcoteqin mukaan pitkäaikainen ja strateginen. Pitkällä aikavälillä liiketoiminta kasvaa suomalaisyhtiön mukaan selvästi.

Soneran osake maksoi lopulta noin kolme prosenttia enemmän eli 22,35 euroa. Mobiiliportaaliyhtiö Sonera Zed ja italialainen matkapuhelinoperaattori Telecom Italia Mobile ovat tehneet sopimuksen, joka tuo Zedille yli 20 miljoonaa mahdollista uutta asiakasta. Mahdollisten asiakkaiden määrä nousee näin yhtiön mukaan yli 78 miljoonaan eli kertaheitolla noin 34 prosenttia.

Outokummun osake päätyi 15 prosenttia ylemmäksi ja maksoi 8,51 euroa. Yhtiö teki loka-joulukuussa 72 miljoonan euron tuloksen ennen satunnaisia eriä. Vuotta aiemmin vastaava tulos oli 61 miljoonaa euroa.

Jippiin osake päätyi 1,3 prosenttia korkeammalle 3,19 euroon. Jippii kertoi, että se alkaa vuokrata Alpha Omega Internationalin tytäryhtiölle Global Telecomille kotimaan- ja ulkomaanpuhelujen siirtokapasiteettia.

Nedeconin osakkeen arvo hyppäsi 25 prosenttia 1,1 euroon. Internet-konsultti Nedecon ja osa sijoitusyhtiö Meniren osaomisteisen Endero Groupin liiketoiminnoista Suomessa ja Ruotsissa on päätetty yhdistää osakevaihdolla. Uuden yhtiön liikevaihtotavoite on yli 100 miljoonaa markkaa tänä vuonna ja liikevoittomarginaalitavoite kymmenen prosenttia. Yhtiö toimii jatkossa Enderon-toiminimellä, ja sen henkilöstön määrä nousee 240 henkilöön.

Toimialaindekseissä kehitys oli epäyhtenäistä. Parhaiten pärjäsivät rakennusyritykset kahden prosentin nousulla. Metalliteollisuudessa plussaa oli vajaat kolmisen prosenttia.

Koronlaskuodotukset alensivat bondikorkoja

Yhdysvaltain keskuspankin odotettiin keskiviikkoillan kokouksessa laskevan korkojaan, ja tämä heijastui positiivisesti myös Euroopan korkomarkkinoille. Suomessa viitelainojen korot olivat laskusuunnassa, voimakkaimmin lyhyimmissä viitelainoissa.

USA:n odotettua alhaisempi bruttokansantuotteen kasvuvauhti viime vuoden lopulla lisäsi koronlaskuodotuksia. Fedin todennäköinen ohjauskorkojen alentaminen lisää paineita myös Euroopan keskuspankin koronlaskun suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?