20010429 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Onko uusi talous sittenkin olemassa?

6.10.2001 23:26

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Sirkka Hämäläinen esitti Suomen-vierailullaan mielenkiintoisia ajatuksia niin sanotun uuden talouden vaikutuksista maailman rahamarkkinoihin. Hämäläisen näkemyksen mukaan uusi talous merkitsee tietotekniikan käytön aiheuttaman tuotantotoiminnan tehostumista. Toteutuessaan tällainen kehitys nopeuttaa talouskasvua.

Nopeutunut talouskasvu nostaa pääoman tuottovaatimuksia. Sijoittajat edellyttävät rahoilleen aikaisempaa korkeampaa tuottoa. Tämä merkitsee myös nykyistä korkeampaa korkotasoa rahamarkkinoilla.

Hämäläisen mielestä Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä on jo nyt näkynyt selkeä korkoero. Sekä nimellis- että reaalikorot ovat Yhdysvalloissa korkeammalla kuin Euroopassa.

Tämä tosiasia kertoo siitä, että talouskasvu on ollut Yhdysvalloissa nopeampaa kuin Euroopassa. Hämäläisen mielestä tässä on kuitenkin nähtävissä myös merkkejä siitä, että uusi talous on jo vaikuttanut Yhdysvaltojen kehitykseen. Euroopan kasvussa uusi talous ei vielä näy. Hyvä kysymys on, näkyykö uusi talous jo Suomen talouskasvussa. Luultavasti näkyy.

Euroopan keskuspankki aikoo jatkossakin pitää hintavakautta omana ohjenuoranaan. Samalla kuitenkin Hämäläisen puheesta kuvastuu huoli siitä, että talouskasvussa Eurooppa on edelleen altavastaaja. Tämä on selvästi vakava haaste niin Euroopan unionille kuin keskuspankille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?