200109480 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Multimedia leviää bisneskoulutukseen

Julkaistu: 6.10.2001 23:19

Verkko-opiskelu vaatii virtaa ja motivaatiota

Verkko-opiskelusta on tulossa yhä tärkeämpi osa yritysten koulutusohjelmia. Nokialla internet-pohjainen opetus on ollut osa kaikkia merkittäviä ohjelmia jo kahden vuoden ajan. Nyt yhtiö on siirtämässä osan verkkokursseistaan matkapuhelinympäristöön.

Pääsääntöisesti internetistä löytyy täsmäkursseja ammatillisten taitojen kehittämiseen, mutta verkosta löytyy myös johtamiseen liittyviä kursseja.

Myös monet bisneskoulut ovat nähneet uuden teknologian pikemminkin apuvälineenä kuin kilpailijana. Esimerkiksi Chicagon yliopisto hoitaa tietyt MBA-koulutusta edeltävät valmistautumiskurssit internetin kautta. Eräät oppilaitokset aikovat tarjota jopa koko MBA-kurssia internetissä.

Verkko-opiskelu sopii kiireiselle yritysjohtajalle, sillä opiskelu vaatii motivaation lisäksi vain virtaa ja pääsyn verkkoon. Kun verkkokoulutus ei ole riippuvainen ajasta ja paikasta, opiskelu on mahdollista vaikkapa kotona, työmatkalla tai mökillä.

-Multimedian osuus koko koulutuskakusta on vasta 3-4 prosenttia, mutta osuus kasvaa sata prosenttia vuodessa, arvelee toimitusjohtaja Risto Toivio M2S Finlandista.

M2S on ruotsalainen multimediayritys, joka on Länsi-Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin alan työkaluja kehittävä yritys. Yritys aloitti toimintansa Suomessa vajaat kaksi vuotta sitten. Yrityksen asiakkaina ovat olleet muun muassa Orion Pharma, Securitas, Metsä-Serla ja Manpower.

Suomessa on 5-10 merkittävää sisällöntuottajaa ja puoli tusinaa oppimisympäristön toimittajaa. Siinä missä sisällöntuottajat tuovat opin, oppimisympäristön toimittajat mahdollistavat keskinäisen vuorovaikutuksen.

Sisällöntuottajat tarjoavat standardoitujen opetuspakettien lisäksi myös räätälöityjä kursseja. Räätälöityihin opetuspaketteihin lukeutuvat muun muassa yrityksen laatu- ja turvallisuusasiat sekä markkinointiratkaisut. Standardiluokkaan puolestaan kuuluvat kielikoulutus ja it-ala.

Verkkokoulutuksen tarjoajat vetoavat tutkimuksiin, joiden mukaan verkkokoulutus on perinteistä kurssitusta halvempaa ja tehokkaampaa. Joidenkin tutkimusten mukaan tietokoneavusteinen kulutus johtaa myös perinteistä koulutusta nopeampaan oppimiseen.

-Säästöä perinteiseen opiskeluun verrattuna kertyy 40-60 prosenttia, sanoo Toivio.

Verkko-opiskelun puutteetkin ovat ilmiselviä. Vaikka verkossa pystyykin keskustelemaan asioista, ei siellä kuitenkaan kehity samanlaisia sosiaalisia verkostoja kuin perinteisessä koulutuksessa.

Multimediaopiskelu on muualla jo pitkällä, ja alan edelläkävijämaa on Yhdysvallat. Suomessa verkko-opiskelu on päässyt vauhtiin viitisen vuotta Ruotsia myöhemmin. Suomessa alan kokonaismarkkinat ovat 15-20 miljoonaa markkaa vuodessa.

Tuoreimmat osastosta