200103235 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Davosissa vaaditaan oikeudenmukaista globalisaatiota

Julkaistu: 6.10.2001 23:17

Davos Itäsveitsiläisessä Davosin vuoristokylässä on parhaillaan käynnissä Maailman talouskokous, jonka vastustajat ovat varautuneet tänään lauantaina estämään vaikka väkivalloin kokouksen jatkamisen. Mielenosoittajien mukaan talousforumin osallistujien ajama globalisaatio syventää rikkaiden ja köyhien maiden kahtiajakoa.

Rautalangoilla, aidoilla ja mellakkapoliiseilla eristetyssä bunkkerimaisessa konferenssitalossa pitäisi keskustella maailmantalouden avaamisesta. Konferenssitalon sisätiloissakin on yhä useampia kokousosanottajia, jotka puhuvat oikeudenmukaisemman globalisaation puolesta.

Kahvitauolla jakkaralla keikkuu 33-vuotias kreikkalainen, Stelios Haji-Ioannou, halpalentoyhtiö Easyjetin perustaja. Mutkaton Stelios on tullut kertomaan, miten polkaista pystyyn internetiin perustuva lentoyhtiö ja sen jälkeen kokonainen yritysrypäs, Easygroup, eli internet-kahvilaketju, vuokra-autofirma, hintojen vertailufirma ja pankki.

Nuori yritysjohtaja kertoo menestystarinaansa perinteisen lentoyhtiön Swissairin kotimaassa.

-Swissair yrittää estää vapaata lentokilpailua ja tulomme Sveitsin markkinoille.

Lontooseen Easygroup on perustanut juuri esimerkiksi kirjojen ja matkojen hintavertailufirman ja pikakulutusluottoja myöntävän pankin.

Easyjetinsä Stelios vei Lontoon pörssiin pari kuukautta sitten.

-Osakkeen hinta on noussut, mikä todistaa, että markkinat palkitsevat tuloksen tuottamisen. Pörssiarvoltaan kallein lentoyhtiö on alan parhainta tulosta tekevä amerikkalainen South Western noin 15 miljardin dollarin pääomalla. Meidän osakearvomme on nyt noin 1,5 miljardia dollaria, Stelios kertoo Taloussanomille.

Toisinajattelijoita on edustanut Davosissa vuosikausia venäläinen Jabloko-puolueen johtaja ja duuman jäsen Grigori Javlinski, joka antoi tapansa mukaan tänäkin vuonna kuulua, mikä Venäjällä menee pieleen.

-Presidentti Putin ei ole poistanut talousmonopoleja, hän ei ole luonut reilua kilpailua ja transparenssia pankkijärjestelmään eikä edistänyt sananvapautta. Toisaalta kuitenkin hän on tehnyt hyvää työtä lakimuutoksissa ja budjetissa.

Taloussanomille Javlinski vertaa Putinia Jeltsiniin ja Gorbatshoviin näiden huippaikoina.

-Kansa antaa Putinille vielä mahdollisuuden.

Siksi hän kehotti Davosin johtajia investoimaan nyt Venäjälle.

-Joka haluaa kerätä sadon syksyllä, on kylvettävä keväällä. Nyt on sopiva aika investoida, vaikka Venäjä onkin investoijalle vaikea ja sijoitusilmastomme jäinen.

Javlinski myöntää, että Venäjän talousluvut olivat viime vuonna parhaimmat sitten vuosikymmeneen ja hän odottaa ensi vuodeksikin vastaavia lukuja.

-Mutta syyt olivat öljyn hinnannousussa ja ruplan devalvoinnissa.

Javlinskin mukaan Venäjällä ei ole mitään EU:n laajentumista vastaan.

-Parin vuosikymmenen kuluttua meidän itsemmekin on voitava nousta eurooppalaiseksi maaksi ja partneriksi EU:lle. Sen sijaan vastustamme sitä, jos Nato laajenee niin, että sen tankit tulevat rajallemme.

Davosissa kuultiin Maailman kauppajärjestön pääjohtajan Mike Mooren kanssa virasta kilpaillutta Supachai Panitchpakdia. Hänen mukaansa uutta kauppaneuvottelukierrosta on turha yrittää edes aloittaa.

-Nyt on odotettava niin kauan, että maat näyttävät halunsa joustavuuteen ja kehitysmaat integroidaan todella kauppajärjestelmään.

Brasilian maatalousministeri Marcus Vinicius Pratini de Moraes sanoi, ettei kehitysmailta voida aina vain vaatia markkinoiden avaamista, kun teollisuusmaat itse eivät suostu antamaan niille mahdollisuutta myydä tavaroita kuten Brasilian tapauksessa maataloustuotteita.

Davosissa valitaan joka vuosi huomisen johtajien ryhmä. Tänä vuonna sadan nuoren johtajan joukkoon valittiin Suomesta kansanedustaja Eva Biaudet. Vastaava pari vuotta sitten kerätty ryhmä on kehittänyt yhdessä Yalen ympäristökeskuksen sekä Columbian yliopiston kanssa uuden ympäristön kestävyysindeksin ESI:n. Se mittaa 122 valtion mahdollisuuksia luoda talouskasvua ilman ympäristön turmelemista.

Suomi sijoittui tässä bruttokansantuotteeseen verrattavassa indeksissä ympäristöjohdon parhaimmaksi maaksi. Meitä seuraavat Norja ja Kanada, ja perää pitävät Saudi-Arabia ja Haiti. Esimerkiksi Venäjä on indeksissä yllättäen niinkin hyvällä tilalla kuin 33.

-Tämä on ensimmäinen askel, jotta päätöksenteon tueksi saadaan vertailukelpoisia ympäristötietoja, sanoo projektin johtaja Daniel C. Esty.

Indeksi mittaa veden ja ilman laadun sekä saastetasot. Mittareita on kaikkiaan 22.

Davosin järjestäjä World Economic Forum aikoo yhdistää ympäristöindeksin joka vuosi keräämäänsä talouden kilpailukykyraporttiin.

Tuoreimmat osastosta