200103537 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

F-Securen henkilöstöjohtaja Seppo Rantanen:

Julkaistu: 6.10.2001 23:15

Haluamme väen pysyvän ja viihtyvän

-Secure on kasvanut kiivaasti. Tahtipuikkojen heiluessa on tarvittu myös jatkuvasti uusia ihmisiä. Uusien tulokkaiden sisäänmarssi ei kuitenkaan ole tarkoittanut vanhojen ulos marssittamista. Päinvastoin.

-Haluamme väen pysyvän meillä pitkään, ja myös viihtyvän. Kasvuyrityksessä on oleellista, ettei väki vaihdu jatkuvasti. Muutos on jo rekrytoinnin vuoksi niin suuri, että kasvun hallittavuus vaikeutuisi, jos vielä vanhatkin vaihtuisivat, F-Securen henkilöstöjohtaja Seppo Rantanen toteaa.

F-Securen henkilökunnasta on Suomessa vaihtunut parisen prosenttia, joten henkilöstöpoliittinen tavoite on saavutettu. Kaikki työntekijät ovat fellowseja eli heppuja asemastaan riippumatta.

-Jokainen fellow on meille investointi töihin tulleessaan. Panostamme paljon työntekijöidemme koulutukseen. Alamme on spesifi, koska Suomessa ei ole IT:n tietoturvallisuuteen suoraan valmistavaa koulutusta. Kukaan ei siis ole valmis aloittaessaan työskentelyn, Rantanen jatkaa.

yöntekijöihin panostaminen näkyy F-Securella koko palkitsemisjärjestelmän ja urakehityksen rakentamisessa.

-Käytännössä pystymme tarjoamaan melkoisen etupaketin, joka ei ole sidottu asemaan. Nyrkkisääntönä on, että kaikki verotettavat edut vähennetään palkasta. Jokainen saa valita, haluaako ne rahana vai etuna.

Palkitseminen, edut, palkka ja urakehitysmahdollisuudet pitää olla suhteessa työpaikan ilmapiiriin. Rantanen pitääkin etuja lopulta toissijaisina asioina.

-Mielenkiintoinen ja haastava työ hyvin organisoidussa ja johdetussa ympäristössä ovat avaintekijöitä henkilöstön pysyvyydelle. On jokaisen yrityksen henkilöstöpoliittinen päätös, mitä työntekijöiltä halutaan, Rantanen muotoilee.

Hän tietää konsulttialalta yrityksiä, joissa työntekijöistä imetään kaikki mehut parissa vuodessa. Niissä ihmisten ei halutakaan pysyvän pitkään. Sen sijaan janotaan jatkuvasti uutta verta kehään.

-Silloin työpaikka on vain ponnahduslauta muihin tehtäviin. Yrityksen suuri vaihtuvuus on aina viesti joko henkilöstöpoliittisesta linjauksesta tai sitten siellä on jotain mätää, koska ihmiset eivät viihdy. Se saattaa vaikeuttaa uusien työntekijöiden saamista, Rantanen sanoo.

ettinen koodisto kertoo yrityksen toimintamoraalista. Tänä päivänä yhä useampi yritys on rakentanut selkeät arvot, joiden mukaan toimitaan sekä yrityksen sisällä että ulospäin.

-Maailmalla on myyntiporukoita, joiden kriteerinä työpaikkaa valittaessa on, että kuinka pitkälle yritys on valmis menemään saadakseen kauppaa aikaiseksi. On mielenkiintoinen kysymys, kuinka erilaiset keinot sallitaan. Yritysten toimintaetiikka on Suomessa korkea verrattuna muihin maihin, Rantanen kertoo.

F-Securen toiminnassa hyvä ilmapiiri ja toimintamoraali luodaan sisään leivotuilla arvoilla, joiden mukaan eletään ja toimitaan päivittäin.

-Työpaikan ilmapiiriä ei voi luomalla luoda. Se olisi kuin kantaisi vettä kaivoon. Hyvä ilmapiiri rakennetaan arvojohtamisella, Rantanen vakuuttaa.

Tuoreimmat osastosta