200109007 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsalainen finanssijätti SEB kiinnostaa kansainvälistyvää Sampoa

Julkaistu: 6.10.2001 23:11

Wahlroosin mukaan SEB:n ja Sammon strategiat ovat yhteneväiset

Ruotsalainen finanssijätti Skandinaviska Enskilda Banken eli SEB kiinnostaa Sampo-Leoniaa mahdollisena kumppanina sen pyrkiessä levittäytymään Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin.

-Varmasti SEB kiinnostaa meitä. Meillä on hyvin yhteneväiset strategiat. Tiedän, että SEB on kiinnostunut keskustelemaan kanssamme, Sampo-Leonian konsernijohtaja Björn Wahlroos toteaa.

SEB:n johto on ilmoittanut julkisesti olevansa kiinnostunut keskustelemaan mahdollisesta yhteistyöstä Sammon kanssa.

Wahlroosin mukaan maailmalle levittäytyminen on Sammoksi nimensä muuttavalle finanssijätille keskeinen strategia sen jälkeen kun kotipesä on saatu kuntoon, ja siihen tarvitaan kumppani.

Myös ruotsalainen investointipankki Carnegie kävisi strategiansa puolesta kumppaniksi ja ostokohteeksi uudelle Sammolle, varsinkin kun osa Carnegiesta on jo myynnissä. Carnegien pääomistaja, englantilainen investointipankki Singer & Friedlander etsii ostajaa 55 prosentin omistusosuudelleen yhtiöstä. Loppuosan yhtiöstä omistavat sen työntekijät.

Sammon ja SEB:n strategiat ovat samanlaiset

Taloussanomien tietojen mukaan SEB:tä pidetään Sammossa hyvänä kumppaniehdokkaana, koska se on juuri sellainen, millaiseksi Sampo haluaa tulevaisuudessa muuttua. Yhteiset painopisteet löytyisivät helposti, eikä karsintaa vaativia päällekkäisyyksiä juurikaan olisi. SEB:llä on vain jonkin verran toimintaa Suomessa Enskilda Securitiesin nimellä, eikä Sampo toimi lainkaan Ruotsissa.

Pankkina aloittanut ja finanssijätiksi laajentunut SEB on luopunut Trygghansalta ostamastaan vahinkovakuutuksesta ja kasvanut keskittymällä pitkäaikaissäästämiseen ja siinä erityisesti omaisuudenhoitoon ja rahastoihin, mutta myös henkivakuutuksiin. SEB oli ensimmäinen ruotsalaispankeista, joka teki niin. Muut ovat seuranneet perässä.

Wahlroosin mukaan pitkäaikaissäästäminen on myös uuden Sammon strategian keihäänkärki. Se on kannattavaa, vähän pääomia sitovaa ja sijoittajien arvostamaa.

Sammon pitkäaikaissäästämisestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Mika Ihamuotila ei halua ottaa kantaa SEB:n kiinnostavuuteen kumppanina eikä yhtiöiden toimintojen yhteensopivuuteen.

-Suomi on juuri nyt kiinnostavin markkina, koska täällä kovin kasvu on vasta edessä päin. Ihmisten säästämiskäyttäytyminen on vasta muuttumassa, Ihamuotila huomauttaa.

Ruotsissa rahastoissa on enemmän varoja kuin pankkitalletuksissa. SEB on rahastoissa Ruotsin toiseksi isoin, pankeista se on kolmanneksi suurin. Säästämispalvelujen lisäksi sillä on vanhastaan myös peruspankkitoimintaa. Uusia paukkuja se on laittanut erityisesti investointipankkibisnekseen.

Pohjoismaiden lisäksi SEB on ostanut pankin Saksasta ja omistuksia on myös Baltiassa. Suomesta SEB omistaa varainhoitoyhtiö Gyllenbergin.

Carnegie sopii Sammon ostettavaksi

SEB:n kanssa Sampo laittaisi hynttyyt yhteen fuusiolla. Yhtiö on liian suuri Sammon ostettavaksi, eikä Sammon strategiaan muutenkaan kuulu investoida laajan konttoriverkon omistaminen.

Sen sijaan investointipankki Carnegien Sampo voisi ostaa. Myös Carnegie sopii oivallisesti Sammon uuteen strategiaan, sillä se toimii omaisuudenhoidossa ja yksityispankkina sekä osakevälittäjänä ja corporate financessa. Suomessa Carnegie täydentäisi Sampoa varsinkin osakevälittäjänä, jossa se on täällä vahva toisin kuin Sampo.

Carnegieta pienempien yhtiöiden ostamista ei pidetä järkevänä, vaikka Ruotsissa onkin jättien lisäksi tarjolla runsaasti pieniä omaisuudenhoitoyhtiöitä ja investointipankkeja.

Tuoreimmat osastosta