200109706 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Opas tuttuun tuntemattomaan

Julkaistu: 6.10.2001 23:08

Kirjan tiedot perustuvat pitkälti tekijän yhteentoista reissuun rajan taakse. Teokseen on kirjattu kaikki matkustamisen perustarpeet: kulkeminen, majoitus, ruoka, juoma ja nähtävyydet.

Omalla autolla Venäjän takapihaan tutustuvalle kerrotaan muun muassa teiden ajokelpoisuudet ja bensa-asemien sijainnit. Myös suotava ajokki listataan: Lada tai muu vastaava.

Bussia tai junaa käyttävä saa aikatauluvinkkejä ja lähtöasemien sijaintitietoja.

Kirja listaa perusteellisesti Karjalan majoitusvaihtoehdot pikkupaikkakuntia myöten. Jokaisesta yöpuusta on lyhyt esittely, hinta ja valokuva.

Liiankin perusteellinen

Markus Lehtipuu on kokenut oppaiden kokoaja. Hän on ollut mukana laatimassa yli 20 matkaopasta.

Lehtipuun tuorein on perusteellinen, paikoin turhankin perusteellinen matkaopas. Hotellin hana- tai kiuasmerkkiä tuskin on välttämätöntä mainita oppaassa.

Samoin turhalta tuntuu Suomen puoleisen Etelä- Ja Pohjois-Karjalan esittely pintapuolisesti muutamalla sivulla. Sen sijaan kovastikin tarpeen ovat pikakurssit venäjän ja karjalan kieliin.

Kirjan teoreettista osaa edustaa katsaus Karjalan historiaan ajanlaskun takaa näihin päiviin. Neuvostosotilaiden kutsuminen ryssiksi (kerran) pistää ikävästi silmään muuten asiallisessa tekstissä. Pensasneuvostoliittolainen istuu pakollisena huumorilainauksena Tuntemattomasta sotilaasta. Samoja laulumaita kun sihdataan.

Historiaosaa on kuitenkin mukava lueskella esimerkiksi odotellessa lämmintä vettä hotellihuoneessa.

Markus Lehtipuu. Karjala. Suomalainen Matkaopas. ISBN 952-9715-13-7

Tuoreimmat osastosta