200105305 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Irlanti saamassa sapiskaa löysästä talouspolitiikasta

Julkaistu: 6.10.2001 22:55

EU:n valtiovarainministerit uhkaavat ensi kertaa julkisilla moitteilla

Bryssel Irlanti on saamassa ensimmäisenä euro-maana Ecofin-neuvostolta julkiset moitteet talouspolitiikkansa liian löysästä hoidosta.

Belgian valtiovarainministeri Didier Reynerds ei uskaltanut tuoda Irlannin vakausohjelman käsittelyä vielä eilisen Ecofin-neuvoston asialistalle, sillä osa euro-maista olisi valmis antamaan talouspoliittisen suosituksen Irlannille maan harjoittamasta vääränlaisesta finanssipolitiikasta.

Irlannin talouskasvu on ylittänyt kaikki ennusteet: maan bruttokansantuote nousi viime vuonna lähes 11 prosenttia. Inflaatio kolminkertaistui 5,5 prosenttiin edellisvuodesta. Irlanti ei ole yrittänyt finanssipolitiikallaan hillitä kasvua vakaussopimuksen vaatimusten mukaisesti, vaan se on keventänyt verotustaan.

Julkista suositusta pidetään vakavana epäluottamuslauseena, jonka pitäisi pakottaa jäsenmaa muuttamaan talouspolitiikkaansa. Sitä ei ole tähän mennessä saanut vielä yksikään EU-maa.

Saksan vakausohjelmalle hyväksyttiin pitkin hampain

Ecofin-neuvosto on tähän mennessä antanut kiltisti EU-maiden lähentymis- tai vakausohjelmista hyväksyvän lausunnon, jossa on annettu korkeintaan varovaisia moitteita maiden finanssipolitiikan hoidosta.

Ministerit kävivät kulissien takana kuitenkin kiivasta keskustelua Saksan vakausohjelman hyväksymisestä ennen joulua.

-Saksan vakausohjelman noudattaminen oli monien mielestä onnistunut niin huonosti, että pelkkä lausunto ei olisi riittänyt. Saksan suuret veroalennukset johtivat huonompaan julkisen talouden tasapainoon. Maan julkinen velka on sahannut Maastrichtin ylärajan väärällä puolella, kertoo neuvotteluja seurannut virkamies.

Euro-ryhmä keskusteli epävirallisesti Irlannin vakausohjelmasta torstai-iltana, mutta valtiovarainministereiltä ei tihkunut tietoja keskustelujen sisällöstä.

-Kaikki ovat sitä mieltä, että euro-ryhmän luottamuksellisuuden täytyy säilyä. Joudun vetäytymään valitettavasti tämän taakse, sanoi valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Tuoreimmat osastosta