2001011431 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolan asuntopula tarjoaa Optirocille kasvusaumaa

Julkaistu: 6.10.2001 22:42

Tähtäimessä myös Espanja ja Portugali

Varsova Muun muassa kevytsoraharkkoja valmistava Optiroc satsaa väkevästi Puolan markkinoille.

-Aiomme isännöidä muutaman vuoden kuluttua viidessä tehtaassa, vakuuttaa Puolan toimintojen varatoimitusjohtaja Kari Toikka.

Optiroc perustettiin Suomen rakennusteollisuudessa 1990-luvun alussa tapahtuneen saneerausaallon raunioille Partekin, Metran ja Eurocin fuusion jälkeen vuonna 1993. Vuosi sitten Optiroc siirtyi maailman neljänneksi suurimman sementinvalmistajan Heidelbergerin omistukseen. Optiroc-konsernin liikevaihto on noin 3,5 miljardia Ruotsin kruunua.

Viisi vuotta sitten Optiroc laskeutui Puolan markkinoille. Se pyörittää harkkotehdasta Varsovan kyljessä sijaitsevassa Gora Galwariassa ja kevytsoratehdasta Gdanskin lähellä.

-Panostamme lähivuosina Puolan lisäksi myös Espanjan ja Portugalin markkinoille, Toikka kertoo.

Vuonna 1997 toimintansa aloittanut, pitkälle automatisoitu Gora Galwarian harkkotehdas maksoi yhtiölle noin 15 miljoonaa markkaa. Gdanskin naapurissa sijaitsevan kevytsoratehtaan jalkeille saattaminen nieli huomattavasti suuremman.

Vajaalla kapasiteetilla pyörinyt Gora Galwarian harkkotehtaan vuosituotanto oli viime vuonna noin 40 000 kuutiota, mutta Toikan mukaan tänä vuonna määrä miltei kaksinkertaistuu.

Herkät markkinat

Optirocin Puolan tehtaiden yhteinen liikevaihto oli viime vuonna noin 80 miljoonaa zlotya eli runsas 120 miljoonaa markkaa. Kevytsoratehtaan tuotannosta uppoaa 90 prosenttia Puolaan ja vientiä on jonkin verran muun muassa Saksaan. Harkkotuotteet myydään pelkästään puolalaisille.

Toikka pitää Puolaa herkkänä ja ailahtelevana markkina-alueena, jossa kuluttajat ovat hintatietoisia. Rakennusalan suotuisaa kehitystä jarruttaa korkea korkotaso.

-Kun pankkilainasta on pulitettava 20 prosentin korko ja inflaatio laukkaa 10 prosentin vauhdilla, on rakentaminen liian kallista lystiä, Toikka analysoi.

Viime vuonna Puolassa valmistui vain noin 90 000 asuntoa. Tilanne on kansalaisille kaoottinen, mutta Optirocin kaltaisille yrityksille lupaava.

-Maassa vallitsee tällä hetkellä 1,5 miljoonan asunnon vaje ja vastaava määrä huoneistoista on pikaisen remontin tarpeessa, Toikka tietää.

Optiroc avaa maalis-huhtikuussa Szczecinissä toisen harkkotehtaan.

Tuoreimmat osastosta