2001012936 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kioton mekanismien käyttöön on varauduttava ajoissa

Julkaistu: 6.10.2001 22:27

Asiaa pohtinut toimikunta:

Kioton pöytäkirjassa mainittujen joustomekanismien käyttöön on varauduttava hyvissä ajoin, sillä mekanismien käytön mahdollisuudet ja edellytykset eivät synny hetkessä. Tätä mieltä on Kioton mekanismien käyttöä Suomen ilmasto-ohjelmassa pohtinut toimikunta, joka luovutti mietintönsä kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreelle (sd.) eilen.

Toimikunnan mielestä aikainen harjoittelu ja kokemusten hankinta sekä suomalaisen teknologian tunnetuksi tekeminen luovat hyvän pohjan, kun myöhemmin kilpaillaan tarjottavista hankkeista.

Kioton pöytäkirjan joustomekanismeilla tarkoitetaan hankkeita, joilla pyritään vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä siirtymätalous- ja kehitysmaissa. Myös päästökauppa luetaan joustomekanismiksi. Mekanismit pohjaavat vuonna 1997 Kiotossa neuvoteltuun ilmastosopimukseen, jonka jatkoneuvottelut ovat takerrelleet pahasti.

Toimikunta painottaakin joustomekanismeihin toistaiseksi liittyvien epävarmuuksien johtavat siihen, että kansallinen ilmastopolitiikka on tässä vaiheessa syytä perustaa ensisijaisesti kotimaisten vähennystoimien varaan. Toimikunta uskoo silti, että mekanismien merkitys tullee laajentuvan ja tehostuvan kansainvälisen ilmastopolitiikan vuoksi kasvamaan.

Tuoreimmat osastosta