20010170 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turhaa populismia

6.10.2001 21:48

Hullun lehmän tauti ja sen tarttuminen ihmisiin on erittäin vakava ongelma, joka koskee koko Eurooppaa ja myös koko maailmaa. Ongelman vakavuutta ei pidä aliarvioida, mutta sen ylidramatisoiminen ja populististen lausuntojen antaminen ei palvele kenenkään etuja. Tällaisiin lausuntoihin ovat monet korkean tason poliitikotkin sortuneet. Esimerkiksi Ruotsin pääministeri Göran Persson on ilmoittanut tuntevansa yhä suurempaa vastenmielisyyttä nykyaikaista lihantuotantoa kohtaan ja harkitsevansa lihansyönnin lopettamista.

Nautojen BSE-taudin ihmisillä esiintyvään muotoon Creutzfeldt-Jakobin tautiin on Britannian ulkopuolella kuollut kaksi ihmistä. Jokainen tautiin sairastunut on liikaa, mutta suhteutettuna muihin epidemioihin reagoinnissa on nähtävissä ylilyöntejä. Creutzfeldt-Jakobin taudin ykköstutkija, brittiläinen professori James W. Ironside sanoo syövänsä edelleen valikoidusti myös brittiläistä naudanlihaa.

Ruokaan ja ihmisten terveyteen liittyviin ongelmiin pitää suhtautua erittäin vakavasti. Ne vaikuttavat ihmisten kulutuskäyttäytymiseen, ja tätä kautta ne vaikuttavat myös koko elintarviketeollisuuden toimintaan. Vastuu skandaaleista ei rajoitu kuitenkaan pelkästään elintarvikeketjun alkupäähän, vaan vastuuta on myös poliittisilla päättäjillä ja kuluttajilla.

Populististen lausuntojen ja hysterian sijaan pitää vakavasti pohtia, miksi tällaisia tilanteita yhä enemmän pääsee syntymään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?