200109896 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rajut investoinnit painavat yritysten omavaraisuusasteita

Julkaistu: 6.10.2001 22:14

Vain Soneran ja Metsäliiton vakavaraisuus on heikentynyt paljon, useimmat suuryhtiöt kestäisivät pahan laman

Noin joka toisen suomalaisen suuryhtiön omavaraisuusaste heikkeni viime vuoden aikana, mutta useimpien vakavaraisuus on edelleen vähintään riittävä pahankin laman kestämiseen. Vain muutaman suomalaisen suuryhtiön omavarai-suusaste putosi viime vuonna paljon ja samalla syvälle.

Edelliseen lamaan verrattuna suomalainen teollisuus on siis taseiltaan oleellisesti paremmin varustautunut, jos pelätty taantuma alkaa USA:sta.

Taloussanomat vertaili 30 suurimman suomalaiskonsernin viime vuodenvaihteen ja tammi-syyskuun välitilinpäätöksen omavaraisuusasteita. Pankit ja vakuutusyhtiöt eivät sisältyneet vertailuun.

Eniten lamankestoaan menetti suuria summia umts-lupiin sijoittanut Sonera. Sen omavaraisuusaste tippui vuodenvaihteesta peräti 16 prosenttiyksikköä ja toissa vuoden syyskuusta 18 prosenttiyksikköä. Syyskuun lopun omavarai-suusaste oli enää 35 prosenttia, eli ei enää erityisen korkea.

Sonera otti Saksan umts-lisenssiosuuttaan varten 3,5 miljardin euron lyhytaikaisen lainan. Se sijoitti 0,9 miljardin euron summan lisenssin saaneen yhtiön osakepää-omaan ja antoi sile 2,7 miljardin euron lainan.

Toinen merkittävästi vakavaraisuuttaan menettänyt ja samalla melko matalalle omavaraisuusasteen tasolle tippunut suurkonserni on Metsäliitto. Sen syyskuun lopun omavaraisuusaste oli vain 32 prosenttia, 12 prosenttiyksikköä vuodenvaihteen tasoa matalampi. Metsäliiton vakavaraisuuden romahdus johtuu Modo Paperin ostosta 2,25 miljardilla eurolla.

Voimalat vahvistivat

Kolmas viime vuonna jättiostoksen tehnyt suomalaisyritys on Fortum, mutta sen omavaraisuusaste on noussut vuodenvaihteesta. Syynä on, että Fortum rahoitti 1,7 miljardin euron kaupan poikkeuksellisella tavalla.

Ilman Fortum Capital -nimisen yhtiön avulla toteutettua erityisrahoitusta voimalakauppa olisi painanut Fortumin omavaraisuusasteen lähemmäs 30:tä kuin 40:tä prosenttia.

Samainen voimalakauppa on osaselitys sille, että Stora Enson vakavaraisuus on jopa parantunut sen USA:ssa tekemästä Consolidated Papersin ostosta huolimatta.

Myös toinen isoilla amerikanostoksilla käynyt suomalainen paperiyhtiö, UPM-Kymmene, onnistui säilyttämään omavaraisuusasteensa huippukorkealla 47 prosentissa. Se osti velkaisen kanadalaisen Repapin kipurahoilla, jotka se sai suuren Champion-kaupan kariutumisesta.

Championin kalliisti UPM-Kymmenen edestä kaapannut Interna-tional Paper tuskailee nyt velkojensa kanssa ja antoi hiljattain tulosvaroituksen.

Suomalaisten metsäyhtiöiden vakavaraisuutta on pönkittänyt erinomainen kannattavuus. Rajusti kasvava tulos on kasvattanut UPM-Kymmenen omaa pääomaa tarpeettomankin suureksi, ja niinpä se onkin ostanut ahkerasti omia osakkeitaan ja jopa mitätöinyt niitä. Silti sen tase on erittäin vankka.

Partek putosi sopivasti

Viime vuodet ahkerasi yrityksiä myyneen ja ostelleen Partekin omavaraisuusaste putosi viime vuoden tammi-syyskuussa yhdeksän prosenttiyksikköä, mutta ei vielä mitenkään huolestuttavan alas.

Monen mielestä Partekin syyskuun lopun 40 prosenttia on juuri sopiva omavaraisuusaste, ei liian matala eikä turhan korkea. Alkuvuoden pudotus johtui Zetecon osakkeiden ja amerikkalaisen metsäkonevalmistaja Timbcon ostoista.

Rakennusyhtiöiden omavaraisuusasteiden laskut perustuvat kasvaneeseen vapaarahoitteiseen rakentamiseen rakentajan omalla riskillä, mikä on sitonut entistä enemmän pääomia.

Perinteisellä menetelmällä eli tuotantokapasiteetin lisärakentamisella vakavaraisuuttaan on rasittanut Rautaruukki. Jäljellä oleva 33 prosenttia ei tarjoa enää suurta lamapuskuria.

Myös Nokian omavaraisuusaste putosi viime vuoden mittaan hieman, mutta se ei lisää ylivarakkaan yhtiön riskejä. Noin 50 prosentin omavaraisuusaste on varmasti riittävä. Yhtiön riskit ovat muualla kuin taseessa.

Omavaraisuusastettaan kasvattivat viime vuonna tuntuvasti esimerkiksi Kemira ja Metso. Metso tosin pääsee liioista rahoistaan eroon, kunhan Svedalan osto lopulta toteutuu.

Tuoreimmat osastosta