2001012381 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakemarkkinoiden volatiliteetti kasvaa jatkuvasti

Julkaistu: 6.10.2001 21:31

Osakemarkkinat ovat toimineet viime viikkoina kuin vuoristorata, ja volatiliteetti on ollut suuri. Viimeksi keskiviikkona Yhdysvaltain keskuspankin yllättävä koronlasku sai Nasdaq-kaupankäyntijärjestelmän indeksin yli 14 prosentin nousuun. Dow Jones -teollisuusosakeindeksi vahvistui vaatimattomammin, vain 2,8 prosenttia. New Yorkin arvopaperipörssin vaihto oli kuitenkin toissapäivänä 1 872,9 miljoonaa osaketta, mikä oli Nysen uusi vaihtoennätys.

Vähän ennen joulua Alan Greenspanin johtaman Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitean varoitus USA:n mahdollisesta syöksymisestä taantumaan säikäytti osakemarkkinat pahanpäiväisesti ympäri maailman.

Joulukuun alussa Greenspanin puhe nosti markkinasentimenttiin rajusti reagoivaa Nasdaq-indeksiä reilut kymmenen prosenttia.

Lähitulevaisuudessa tuskin yhtä suuria päivänousuja tai -laskuja nähdään, sillä nyt markkinoilla tiedetään, että Fed on huolissaan Yhdysvaltain taloudesta ja laskee korkoja luultavasti uudestaan jo tämän kuun lopussa.

Todennäköisesti osakemarkkinoiden viime viikkojen vuoristorata olisi jäänyt kokonaan näkemättä, jos Yhdysvalloissa ei olisi ollut loppuvuodesta presidentinvaaleja. Yhdysvaltalaislehdissä nimittäin arvellaan, että keskuspankki ei voinut kertoa näkemyksiään taloudesta, saati laskea korkoja vielä viime vuoden puolella, sillä sen olisi katsottu auttavan demokraattien ehdokasta Al Gorea. Fed toimi vasta, kun maa oli vihdoin saanut uuden presidentin.

Osakemarkkinoiden volatiliteetin uskotaan kuitenkin olevan vielä suurta tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, sillä useiden yhdysvaltalaisyritysten odotetaan antavan tulosvaroituksia ja kertovan heikoista tuloksista viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä. Muun muassa tulosennusteita keräävä First Call/Thomson Financial on arvioinut, että 700 yhdysvaltalaisyritystä tulee ilmoittamaan, että neljännen vuosineljänneksen tulos jää arvioitua pienemmäksi. Määrä olisi suurin vuoden 1995 jälkeen, ja on mahdollista, että varoitusten määrä tulee olemaan kaikkien aikojen suurin. Niinpä yksittäisissä osakkeissa volatiliteetti voi alkuvuonna olla vielä hyvinkin suurta.

Indeksitasolla tilanne todennäköisesti hieman tasaantuu. Conventumin pääanalyytikko Hannu Nyman uskoo, että jatkossa myös Nasdaq käyttäytyy vähemmän volatiilisti.

-Uskon, että jatkossa Nasdaqin kehitys on tasapainoisempi kuin se on ollut kaksi viime vuotta, sillä teknologia-alan osakkeiden lisäksi sijoitukset suuntautuvat tasaisemmin myös muiden alojen osakkeisiin.

Nasdaq lähteekin todennäköisesti nousuun lähiaikoina. Nousu tuskin on tasaista vaikka meno hieman rauhoittuisikin, sillä pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden volatiliteetti on jatkuvasti kasvanut. Tämä johtuu muun muassa siitä, että talousuutiset ovat nykyään kaikkien saatavilla ja että tiedot hinnoitellaan osakkeisiin välittömästi. Lisäksi osakesijoittajia on yhä enemmän, ja monet heistä ovat malttamattomia ja ehkä myös entistä tietämättömämpiä sijoittajia. Tällöin joukkopsykoosin merkitys vain korostuu.

Tuoreimmat osastosta