200103702 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lääkerahastot menestyivät

6.10.2001 22:40

Lääke- ja bioteknologiayhtiöihin sijoittavat rahastot nousivat viime vuoden menestystuotteiksi. Muut toimialarahastot jäivät jälkeen, kun sijoittajat ja pankkiiriliikkeet innostuivat tulevaisuuden kasvualaksi mainostetusta terveydenhoidosta.

Enemmistö Suomen lääkerahastoista tuli markkinoille viime vuonna. Suurin osa niistä sijoittaa pääosan rahoista suurten lääkeyhtiöiden osakkeisiin, mutta niiden suhtautuminen riskipitoiseen bioteknologiaan vaihtelee. Varsinkin bioteknologiaan sijoittaneet lääkerahastot tunsivat loppuvuonna riskit nahoissaan, kun volatiilit eli rajusti heilahtelevat osakkeet laskivat.

Rahastojen arvot heikkenivät kuitenkin kaikissa Suomessa markkinoitavissa terveysalan rahastoissa, koska lääkerahastot sisältävät suuren valuuttariskin ja alan rahastoja heikensi dollarin lasku suhteessa euroon. Enemmistö lääkeyhtiöistä on amerikkalaisia. Dollarin vaikuttaa myös eurooppalaisiin yhtiöihin, jotka saavat suuren osan tuloistaan dollareina, mutta maksavat kustannukset euroina.

Carnegie Medicalin salkunhoitajan Henrik Rhenmanin mukaan loppuvuosi teki sijoittajat erittäin varovaisiksi. Epävarmuus alkoi noin noin kaksi kuukautta sitten. Rhenman olettaa, että tammikuu muistuttaa marraskuuta.

-Luulen, että ihmiset haluavat nähdä lääkeyhtiöiden ensimmäisen neljänneksen tulot ja sen, mitä yhtiöt kertovat tämän vuoden näkymistä. He luopuvat varovaisista asenteista ehkä vasta sen jälkeen, Rhenman sanoo.

Carnegie Medical pistää enemmistön sijoituksista eli vähintään 75 prosenttia varoista vakaisiin suuryrityksiin. Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin se voi sijoittaa enintään 25 prosenttia varoista.

-Sijoitukset suurissa yrityksissä voivat hyvin, mutta saa nähdä, millaiseksi taakaksi pienet yhtiöt meille muodostuvat. Olen aika varovainen. En usko, että meillä on loistava tammikuu, koska meidän salkussamme on joitakin pieniä yhtiöitä ja ne menevät alas yhtä paljon kuin suuret yhtiöt menevät ylös, Rhenman pohtii.

Koko vuoden osalta hän on optimistinen, vaikka arvelee sen sisältävän kaksi heikkoa neljännestä. Hän olettaa muiden toimialojen voivan myöhemmin tänä vuonna paremmin kuin nyt.

-Se tapahtuu lääketeollisuuden kustannuksella. Vielä on liian aikaista sanoa, milloin se tapahtuu, koska yhtiöillä alkoi mennä huonosti vasta kaksi kuukautta sitten, Rhenman sanoo.

Ensimmäisen bioteknologiarahaston rekisteröi Suomeen Mandatum viime keväänä. Rahasto pyrkii hajauttamaan hallinnoimansa varat laajalti pienten bioteknologiayritysten osakkeisiin, koska se uskoo siten ylittävänsä toimialan yleisen kurssikehityksen. Bioteknologiayritysten markkina-arvoja tarkkailtiin varsinkin maaliskuussa, jolloin Yhdysvaltain teknologiapörssin Nasdaq-indeksi laski voimakkaasti. Nasdaqin ja bioteknologiaosakkeiden korrelaatio kuitenkin pieneni tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?