2001011486 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Leuto talvi jarruttaa matkailualaa

Julkaistu: 6.10.2001 21:25

Suomen matkailuteollisuus on kulkenut pitkän taipaleen valtion hotelleista ja matkailuyhdistyksen tunturihotelleista nykyisiin Lapin joululentoruuhkiin. Suomalaiset ovat oppineet kääntämään karun luonnon, pimeyden ja kylmyyden elämyksiksi, jotka houkuttavat maahan kalliita erikoismatkoja haluavia turisteja.

Juuri kun ankarien olojen ja EU:n kanssa on opittu elämään, alkaa luonto muuttaa tapojaan. Ennätyksellisen lämmin alkutalvi on tehnyt tepposia erityisesti ohjelmapalveluyrittäjille aina Lappia myöten. Joulun lentoruuhkaviikonvaihde Rovaniemellä oli juuri ja juuri valkoinen. Etelämpänä lunta ei ollut.

Nyt lunta alkaa olla, mutta osa sesongista on auttamatta menetetty. Menetys on raskas, koska matkailualan ohjelmapalvelutoiminta on muutoinkin kovin kausiluontoista. Ansaintakauden pituuden vaihtelut vaikuttavat voimakkaasti koko vuoden tulokseen.

Vuoden tuloksella puolestaan on huomattava vaikutus toiminnan jatkuvuuteen.

Ohjelmapalveluyritykset ovat yleensä pieniä perheyrityksiä, jotka varsinkin alkuvaiheessa toimivat suurella riskillä. Jos tulorahoitus pettää, ovat jatkamisen mahdollisuudet uhattuina.

Tuoreimmat osastosta