20000795 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksalainen Rewe kasvaa Italiassa

Julkaistu: 28.12.2000 16:20

Kauppaketju panostaa etelään ja itään

Berliini

Saksan suurin kauppaketju Rewe vahvistaa asemaansa Italiassa ostamalla 120 supermarketin Standa-ketjun. Kauppa tulee voimaan heti vuoden alusta. Kauppahintaa ei kerrota, mutta saksalaislehdet arvioivat ostoksen arvoksi noin 400 miljoonaa euroa.

Rewe osti jo aiemmin tänä vuonna 54 italialaismarkettia saksalaiskilpailijaltaan Tengelmannilta, joka panostaa erityisesti Espanjaan ja sai vastineeksi Rewen sikäläiset toimipisteet.

Uusin kauppa kasvattaa ketjun Italian myymälöiden määrän 320:een ja kaksinkertaistaa niiden yhteenlasketun liikevaihdon 1,4 miljardiin euroon.

Italia on noussut nopeasti konsernin toiseksi vahvimmaksi ulkomaan markkinaksi. Tärkeimmällä sijalla pysyy edelleen Itävalta, josta Rewe osti vuoden 1999 alussa muun muassa Billa- ja Merkur-nimillä toimivan BML:n. Sillä puolestaan on tytäryhtiöt Puolassa, Tsekissä, Unkarissa, Slovakiassa, Romaniassa, Kroatiassa ja Ukrainassa.

Saksalaisen kaupan kaventuneet katteet ovat saaneet Rewen laajentumaan seitsemässä vuodessa 11 maahan. Ensimmäisen valloituksensa, 1993 ostetun brittiketju Budgensin se on ehtinyt jo myydä poiskin. Edellä mainittujen maiden lisäksi konsernilla on toimintaa Ranskassa.

Ulkomaiden osuus viime vuonna vajaan 35 miljardin euron liikevaihdosta oli viidennes. Ulkomaiden varassa lepäsi myös 250 miljoonan euron nettovoitto.

Kasvua haetaan myös matkailusta

Ranskalaisten Carrefour/Promodesin ja Intermarchen jälkeen kolmanneksi suurimman eurooppalaisen elintarvikekauppiaan sijaa pitävä Rewe on kaikkiaan 250 eri yhtiön verkosto, jonka rakenteesta on tuskin selvää kuvaa kenelläkään ulkopuolisella.

Verkoston osasia ovat muun muassa rautakaupat Toom ja Stinnes, elektroniikkaketju ProMarkt, halpakauppaketju Penny Markt, kemikaliot Sconti ja Idea sekä päivittäistavaraketjut HL, Minimal ja Globus ja Rewe.

Viimeksi mainitut kuuluvat 3 500 itsenäiselle kauppiaalle. Muista osista, kattoyhtiöstä ja tukusta suuren osan omistaa konsernia viimeiset 20 vuotta hallinnut Hans Reischl.

Uusien markkina-alueiden lisäksi konserni on hakeutunut viime vuosina myös matkailualalle. Atlas-Reisen ja Deutsche Bahnille kuuluneen DERtoursin jälkeen Rewe osti kesällä Euroopan suurimpiin kuuluvan mutta rapakunnossa olevan LTU-ketjun, johon kuuluu muun muassa Tjäreborg. Samalla konserni osti 40 prosenttia tilauslentoyhtiö LTU International Airlinesta.

Lisäksi Rewellä on pesämunanaan osakkuus Saksan toiseksi suurimmassa mediakonsernissa Kirch-Gruppessa, jonka se sai myytyään 40 prosentin osuutensa tv-yhtiö Pro7:stä Kirchin SAT1-kanavalle.

Tuoreimmat osastosta