2000011931 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sää kuritti energiayhtiöitä

28.12.2000 12:22

Päättymässä oleva vuosi on jälleen ollut sääoloiltaan poikkeuksellinen. Sekä viime talven kevätpuoli että alkaneen talven syyspuoli olivat poikkeuksellisen lämpimiä lähes koko maassa, erityisesti Etelä-Suomessa. Tämä on vaikuttanut voimakkaasti Suomen koko energiankulutukseen, koska lämmitys on Suomessa huomattava energian käyttökohde.

Lämmitysenergian myynti on tuoreiden arvioiden mukaan jäänyt jopa kymmenen prosenttia pienemmäksi kuin edellisvuonna. Uutinen on hyvä kotitalouksille, jotka kuluttavat suurimman osan energiasta, mutta energiaa myyville yrityksille tilanne on ikävä. Energiayhtiöiden vaikeuksia on edelleen lisännyt öljyn korkeana pysytellyt hinta.

Öljyn hinnannousun ansiosta energiayhtiöt ovat pystyneet kasvattamaan omia marginaalejaan, mutta samalla kulutuksen määrä on supistunut. Erityisesti varastossa ollut lämmitysöljy on käytetty tarkkaan ja uuden öljyn tilaamista on lykätty. Tämä on johtanut kulutuksen supistumiseen.

Energiayhtiöiden kannalta ikävintä on ollut kulutuksen vähenemisen ohjautuminen kaikkein kustannustehokkaimpiin energiamuotoihin. Yhtiölle edullista kaukolämpöä on mennyt erityisen huonosti kaupaksi. Sen sijaan sähköä on samaan aikaan kulutettu enemmän. Tämä pakottaa yhtiöt tuottamaan sähkönsä tavallista epätaloudellisemmilla tavoilla.

Energiayhtiöille lämmin vuosi sattui huonoon aikaan. Vielä reilu vuosi sitten alueellisten energiayhtiöiden osakkeista käytiin hurjaa kauppaa. Sähkömarkkinoiden kilpailun vapautuminen ja pyrkimykset vallata markkinaosuuksia johtivat kovaan tarjouskilpailuun energiayhtiöiden omistuksista. Moni kunta onnistui myymään oman energiayhtiönsä hyvällä hinnalla suuremmille yhtiöille.

Nyt voi vain ihmetellä suurten sähköyhtiöiden laskentaperusteita operaatioilleen. Suuryhtiöiden kokoon nähden alueellisten jakelu- ja tuotantoyhtiöiden hinnat olivat tietenkin pieniä summia, mutta kauppahinnan kokoaminen yhtiön toiminta-alueen myyntikatteista kestää pitkään. Nyt lämmitysenergiakaupan kymmenen prosentin supistuminen leikkaa tuotto-odotuksia entisestään.

Energia-ala ei nyt näytäkään erityisen lupaavalta sijoittajien näkökulmasta. Suuria kasvumahdollisuuksia on vähän. Ainoa toiveita herättävä seikka on Kioton sopimus, joka voi pakottaa energia-alan suuriin muutoksiin ja kasvattaa tuottajien katteita melkoisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?