2000010910 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Isännöitsijöillä on jo varaa valita kohteita

Pienet rivitaloyhtiöt jäävät ilman tarjouksia

27.12.2000 14:11

Suhdanteiden heilahtelu ei vaikuta isännöitsijäpalveluihin aivan yhtä jyrkästi kuin moneen muuhun toimialaan, mutta talouden nousu näkyy silläkin saralla. Isännöitsijöiden valitukset alhaisista palkkioista ovat laantuneet, vaikka asunto-osakeyhtiöt ovat edelleen tarkkoja palkkioiden korotuksista. Vastavetona toimistot ovat alkaneet valikoida asiakkaitaan.

-Ylivoimainen enemmistö isännöitsijöistä ei halua antaa tarjousta esimerkiksi neljän perheen rivitaloyhtiöstä, koska se pitäisi hinnoitella niin, ettei kukaan suostuisi maksamaan. Rivitaloyhtiö aiheuttaa vain rutiinitöitä, eikä kohdetta kannata alihinnalla myydä, toiminnanjohtaja Tuomo Nenonen Isännöitsijäliitosta kertoo.

Sama trendi on havaittu myös Kiinteistöliiton puolella.

-Ammatti-isännöitsijöillä on tietty yhtiön minimikoko, joka heidän kannattaa tehdä. Ammattilaiset saattavat turhautua pienessä kohteessa, jota kuitenkin täytyy johtaa hyvin ja jossa täytyy tehdä perustyöt, toimitusjohtaja Ukko Laurila Kiinteistöliitosta sanoo.

Monella isännöitsijällä on Laurilan mukaan myös tarve erikoistua, jolloin he eivät ole enää yhtä kiinnostuneita asunto-osakeyhtiöistä.

Liikekiinteistöt halutumpia

Entistä useampi isännöitsijätoimisto hakee asiakkaita liikekiinteistöjen omistajista. Nenosen mukaan liikekiinteistöt ovat haluttuja kohteita jo siksi, ettei niissä ole tavallisten asunto-osakeyhtiöiden iltakokouksia. Lisäksi asiat hoidetaan kiinteistöalan ammattilaisten kanssa.

Yksi isännöitsijä hoitaa keskimäärin noin 20 taloyhtiötä. Helpohkon kohteen isännöintipalkkio on pääkaupunkiseudulla noin 1,20 markkaa neliöltä. Kyseinen taso on muuta maata korkeampi.

-Suurempien kohteiden isännöinnissä kilpailu on kovaa. Isännöintipalkkiot ovat nousseet kustannusten kehittymistä vastaavasti. Kilpailun kautta hintataso on pysynyt paikallaan, Laurila sanoo.

Ennakoivaan suuntaan

Isännöitsijäkunta on nuorentumassa, ja ala houkuttaa entistä enemmän naisia. Myös isännöitsijöiden koulutustaso on noussut.

-Ala vetää, koska sillä työllistyy tosi hyvin ja tehtäväkirjokin on entistä laajempi. Liikekiinteistöt ovat kasvava ryhmä, toimitusjohtaja ja rehtori Keijo Kaivanto Kiinteistöalan koulutuskeskuksesta huomauttaa.

Kiinteistöisännöinti kasvaa Kaivannon mukaan tasaisesti koko ajan. Oman toimen ohella tehtävä isännöinti on vähentynyt, ja palveluja ostetaan yhä enemmän ulkopuolelta.

-Asuinkiinteistöt ovat isännöinnin perusjoukko, mutta moni isännöitsijä tähtää liikekiinteistöpuolelle. Riippumattomien palvelujen kysyntä on nopeassa kasvussa, Kaivanto kertoo.

Kaivannon mukaan kiinteistönpidossakin valtaa alaa tulossidonnainen lähestymistapa.

-Koko ajan mennään ennakoivaan suuntaan. Sopimukset haluttaisiin tehdä pidemmiksi, vähintään kahden, kolmen vuoden pituisiksi, jolloin isännöinnille voidaan asettaa tavoitteita. Myös asunto-osakeyhtiölain muutos tukee ennakoitavuutta, kun kaikki perusparannukset voidaan tehdä enemmistöpäätöksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?