200004746 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtaosa toimialoista jää miinukselle

23.12.2000 0:00

Suurin osa Helsingin pörssin kehitystä kuvaavista toimialaindekseistä saa tänä vuonna eteensä miinuksen. Poikkeuksia ovat vain pankit, rakentajat ja vakuuttajat.

Näistä selvimmin plussalle nousevat tuloskuntoiset pankit. Joukon tähti on Mandatum, joka on pitkälti Sampo-Leonia-fuusion ansiosta kirinyt yli 70 prosenttia. Hyvältä näyttää tänä vuonna Norjaan ja Tanskaan kasvanut Nordeakin, jonka kurssi on kaunistunut lähes 40 prosenttia. OKOn arvo on noussut melkein 14 prosenttia.

Finanssitavarataloksi täydentyvä Sampo pääsee lähelle pankkien lukuja. Yhtiön kurssi on tänä vuonna noussut noin 40 prosenttia. Moniongelmainen Pohjola on kuitenkin pudonnut 25 prosenttia, minkä vuoksi koko toimialan kehitys jää vaisuksi. Jos mittarina olisivat tuottoindeksit, jotka mittaavat kurssikehityksen lisäksi myös maksettuja osinkoja, vakuutusyhtiöt nousisivat tämän vertailun tähdiksi. Pohjolan jakamien poikkeuksellisten suurten osinkojen ansiosta toimialan tuottoindeksi on tänä vuonna harpponut yli 60 prosenttia ylöspäin.

Rakentamisen korkeasuhdanteesta ovat hyötyneet myös pörssin rakennusyhtiöt. Lemminkäinen ja YIT-Yhtymä ovat suunnilleen tasaväkisesti nousseet runsaat parikymmentä prosenttia kumpikin.

Muut toimialat näyttävät paljon huonommilta. Miinusmerkkien seasta erottuvat metsäyhtiöt, jotka ovat piristyneet loppuvuonna. Metsäyhtiöt ovat hyötyneet heikosta eurosta ja tekevät hyvää tulosta. Metalli- ja konepajateollisuus on sen sijaan pysynyt sijoittajien epäsuosiossa.

Öljyn hinnan nousu näkyy taas energiaindeksissä, jonka muodostavat Fortum ja Espoon Sähkö. Fortumin kurssi lähti voimakkaaseen nousuun lokakuun puolivälissä. Yh-tiön kurssi on kuitenkin yhä yli kuusi prosenttia tämän vuotisen huippunsa alapuolella.

Jyrkimmin ovat tänä vuonna pudonneet nm-listan uudet pienet yritykset. Indeksi oli joulukuun puoliväliin mennessä menettänyt arvostaan yli 60 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?