200007066 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fingrid ja venäläinen EES rakentavat uuden voimalinjan

Julkaistu: 22.12.2000 0:00

Suomalainen kantaverkkoyhtiö Fingrid ja Venäjän kantaverkosta ja rajasiirrosta vastaava EES Rossii rakentavat uuden rajajohdon Suomen ja Venäjän välille. Uusi yhteys lisää Fingridin tiedotteen mukaan Suomen ja Venäjän välistä siirtokapasiteettia 1 000 megawatista 1 400 megawattiin.

Uusi johto rakennetaan Kymin ja Viipurin sähköasemien välille. Linjan pituudeksi tulee 135 kilometriä. 45 kilometrin mittaisen Venäjän-puoleisen osuuden rakentaa EES, ja Suomen-puoleiset 90 kilometriä ovat Fingridin vastuulla.

Fingrid investoi hankkeeseen noin sata miljoonaa markkaa. Summa jakautuu kahdelle vuodelle, sillä uusi kapasiteetti saadaan kaupalliseen käyttöön alkuvuodesta 2003. Johtaja Kari Kuuselan mukaan Fingridin vuotuiset investoinnit ovat kaikkiaan 200-300 miljoonaa markkaa.

EES käyttää uutistoimisto Bloombergin mukaan hankkeeseen noin 30 miljoonaa dollaria eli vajaat 200 miljoonaa markkaa.

Venäjän ja Suomen välinen sähkönsiirtokapasiteetti, tuhat megawattia, on nyt kokonaan varattu. Pohjolan Voiman käytössä on 400 megawatin kapasiteetti, Fortumilla 300:n ja norjalaisella Norsk Hydrolla 200:n. Fingrid on varannut itselleen 100 megawattia kapasiteettia.

Kuuselan arvion mukaan uudelle kapasiteetille on käyttöä.

-Täytyy muistaa, että tämä on vanha hanke, joka viime vuosikymmenen puolivälissä haudattiin markkinatilanteen takia. Nyt se saatetaan loppuun. Pääsemme käyttämään hyväksi esimerkiksi tuolloin rakennettuja perustuksia, Kuusela toteaa.

Tuoreimmat osastosta