2000010983 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

It-yhtiöiden markkina-arvot putosivat perusteollisuuden tasolle

USA:n heikentyneet talousnäkymät painavat kursseja

21.12.2000 18:46

Monen it-yhtiön markkina-arvo on pudonnut samaan suuruusluokkaan kuin yritysten oma pääoma eli perusteollisuuden tasolle. Tämä tarkoittaa, että monen uuden talouden yhtiön odotusarvot ovat sulaneet tyystin. USA:n synkentyneet talousnäkymät vahvistivat eilen ilmiötä.

Monen it-yhtiön markkina-arvo oli osakekurssien huippuaikoina monikymmenkertainen omaan pääomaan verrattuna. Sijoittajien odotukset yhtiöiden tulevasta kehityksestä olivat siis erittäin suuret.

Osakekurssien laskun takia joidenkin teknologiayhtiöiden markkina-arvot ovat nyt suunnilleen oman pääoman tasolla tai jopa sen alla. Tällaisia yhtiöitä ovat internet-konsultit TJ Group ja Satama Interactive sekä tietotekniikan palveluyritys Solteq (entinen TH Tiedonhallinta).

Jos markkina-arvo ja oma pääoma ovat yhtä suuria, on suhdeluku yksi. Jos markkina-arvo pienenee alle oman pääoman, kuihtuu suhdeluku alle yhden. Jos markkina-arvo on suurempi kuin oma pääoma, nousee suhdeluku yli yhden.

Monen muun it-yhtiön markkina-arvo on nyt noin kaksin-viisinkertainen omaan pääomaan verrattuna. Näiden yhtiöiden osalta odotukset ovat edelleen melko kohtuulliset. Kyse on lähinnä ohjelmistotaloista ja tietotekniikan palvelutaloista.

Myös teleoperaattori Sonera kuuluu tähän keskikastiin. Maaliskuun lopussa Soneran suhdeluku oli vielä 29, mutta torstaina vain 5.

Tele- ja tietoturvayhtiöiden arvot yhä korkealla

Parhaiten arvonsa tarkastelun IT-yhtiöistä ovat säilyttäneet tietoturvayhtiöt Stonesoft ja F-Secure, Nokia sekä Comptel, joka tekee ohjelmistoja operaattoreille. Myös ohjelmistoyhtiö Aldata on pärjännyt hyvin.

Kyseisten yhtiöiden suhdeluku on yli 10. Sijoittajien luottamus näitä yhtiöitä kohtaan on edelleen vahva.

Nokiaa lukuun ottamatta kyse on ohjelmistoyrityksistä, joilla on omaan tuotekehitykseen perustuvia tuotteita.

Taloussanomat vertasi nykyisiä markkina-arvoja maaliskuun lopun markkina-arvoihin, jotka olivat jo selvästi alempana kuin helmikuun huippuaikoina. Mukana tarkastelussa on enemmistö niistä viime aikoina listautuneista it-yhtiöistä, jotka olivat pörssissä ennen huhtikuun alkua.

Oma pääoma kertoo suunnilleen, paljonko yhtiöllä on kirjanpitoarvoon merkittyä velatonta omaisuutta. Esimerkiksi monen pörssissä noteeratun perusmetalliyrityksen markkina-arvo vastaa suunnilleen oman pääoman määrää.

Kurssit pudonneet jopa yli 95 prosenttia

Kevään huippuarvoista usean teknologiayrityksen osakekurssi on alentunut jopa yli kahdenteenkymmenenteen osaan. TJ Groupin ja Satama Interactiven arvosta on hävinnyt 95 prosenttia.

Noin 90 prosenttia arvostaan ovat menettäneet puolestaan ohjelmistoyritys Liinos, internet-alan sijoitusyhtiö Menire ja internet-konsultti Nedecon.

Melko hyvin arvonsa ovat säilyttäneet etupäässä Nokia, kännykänosien kokoonpanoyritys Elcoteq ja internet-operaattori Jippii Group. Näiden yhtiöiden huippuarvosta on kadonnut vajaa kolmannes.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?