200001218 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eurooppa-yhtiön voi perustaa kolmen vuoden kuluttua

Hollannin taipuminen pakotti Espanjan Eurooppa-yhtiön taakse

21.12.2000 0:00

Bryssel Espanja joutui hyväksymään pitkin hampain Eurooppa-yhtiötä koskevat hallintoedustusvaatimukset eilisessä EU:n työ- ja sosiaaliministereiden kokouksessa. Hollanti oli nimittäin valmis luopumaan Nizzan huippukokouspäätelmiin jättämästään varaumasta, jonka mukaan Eurooppa-yhtiön rekisteröity kotipaikka voisi sijaita eri paikassa kuin pääkonttori.

Espanja oli uhannut perääntyä Nizzassa saavutetusta sopimuksesta Eurooppa-yhtiön suhteen, jos Hollanti olisi saanut läpi vaatimuksensa.

Henkilöstön hallintoedustusta jyrkästi vastustava Espanja oli laskenut sen varaan, että Hollanti ei vaaranna asemaansa suurten monikansallisten yhtiöiden kotipaikkana.

Hollanti suostui, sillä se sai ministereiltä vakuutuksen, että kotipaikan ja pääkonttorin sijoittamispakko samaan paikkaan ei koske tulevaisuudessa muita yhtiömuotoja.

Uusi yhtiömuoto sopii suuryrityksille

Eurooppa-yhtiö on saanut näin taakseen sekä yhtiöoikeudellisen asetuksen että työntekijöiden osallistumista koskevan direktiivin. Eurooppa-yhtiö saa juridisen voiman jäsenvaltioissa kolmen vuoden kuluttua, sillä asetus astuu voimaan vasta direktiivin kansalliseen lainsäädäntöön soveltamisen jälkeen.

Uusi eurooppalainen yhtiömuoto soveltuu parhaiten suuriin julkisiin osakeyhtiöihin, joilla on jo kansainvälistä toimintaa. Yhtiömuotoa ei ole tarkoitettu pk-yritystoimintaan. Eurooppa-yhtiön vähimmäis-osakepääomakin on jo 120 000 euroa.

Eurooppa-yhtiöksi rekisteröinti kiinnostaa monikansallisia yrityksiä, joissa vallankäyttö on keskittynyt emoyhtiölle. Tuolloin emoyhtiö voi sulauttaa tytäryhtiönsä itseensä ja rekisteröidä kokonaisuuden Eurooppa-yhtiöksi.

Yhtiö voi karsia tuolloin hallinnollista rutiinia, kuten tytäryhtiön hallituksen kokouksia ja yhtiökokouksia.

Eurooppa-yhtiö joutuu pitämään kuitenkin jokaisessa maassa verotusta varten oman kirjanpidon, jolloin osa hallinnollisista kuluista pysyy samana vanhaan yhtiömuotoon verrattuna.

Kansainvälistyvälle yritykselle imagohyötyä

Kansainvälisiä markkinoita etsivä yrittäjä voi saada Eurooppa-yhtiöstä imagollista hyötyä muissa EU-maissa, sillä uuteen yhtiömuotoon ei liity tuntemattomia kansallisia erityispiirteitä.

-Ulkopuoliset tietävät minkä tyyppinen yhtiömuoto on kyseessä. Täysin tuntematon yhtiötyyppi jostain toisesta maasta, jonka lainsäädäntöä ei tunneta, saattaa herättää paljon ennakkoluuloja, sanoo osastopäällikkö Leena Linnainmaa Keskuskauppakamarista.

Elinkeinoelämän edustajat eivät odota kuitenkaan kovin suurta suosiota Eurooppa-yhtiölle ennen kuin EU-maat ovat päässeet sopuun yritysverotuksen yhtenäistämisestä.

-Jotkut ovat arvioineet, että Eurooppa-yhtiön läpimeno voisi vauhdittaa keskusteluja yritysverotuksen yhtenäistämisestä EU:ssa, arvelee Linnainmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?