2000011201 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Alkoholipolitiikkaa tarvitaan

18.12.2000 13:29

Suomalaiset kaupan keskusliikkeet jättivät viime viikolla yhteisen hakemuksen mietojen viinien ja käsikauppalääkkeiden myynnin siirtämisestä ruokakauppoihin. Kauppa on nyt liikkeellä tosissaan. Hakemukset on tehty yksityiskohtaisesti ja tarkasti.

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.) torjui hakemukset heti tuoreeltaan. Perhon mukaan ministeriön linja on edelleen entinen eikä viinien ja käsikauppalääkkeiden myyntiä tavallisissa vähittäiskaupoissa aiota sallia.

Tilanne on kuitenkin huomattavasti monimutkaisempi kuin ministeri haluaa myöntää. Suomella on vuodelle 2004 ulottuva erivapaus pysyä EU:n alkoholituontirajojen ulkopuolella. Sen jälkeen alkoholituonti on käytännössä vapaata. Tämä vaikuttaa selvästi alkoholin kulutukseen ja hinnoitteluun Suomessa.

Vähittäiskaupan mielestä Suomen alkoholilainsäädäntö on myös muilta osiltaan ristiriitainen EU:n säädösten kanssa. Alkoholin vähittäismyyntimonopolista luopuminen vaatii kuitenkin ensivaiheessa virallisen myyntilupahakemuksen, joka käsitellään ja josta voidaan tehdä tarvittavat valitukset.

Suomen alkoholipolitiikka on EU-jäsenyyden jälkeen ollut kovien paineiden alaisena. Jo 1980-luvulla alkanut liberalisointilinja on pysähtynyt, ja alkoholihaittojen kasvun vuoksi erityisesti valvontaa on kiristetty. Alkoholin kulutus on ollut kasvussa monista syistä. Hinnat ovat alentuneet ja tuonti ulkomailta kasvanut. Suurin syy on kuitenkin taloudellinen nousukausi, joka aina lisää alkoholin kulutusta.

Hallitukselta on useita kertoja vaadittu laajaa alkoholipoliittista ohjelmaa. Sellaista ei kuitenkaan ole saatu aikaiseksi. Ongelmana on se, ettei liberalisoinnille ole käytännössä vaihtoehtoja, vaikka monet poliitikot niin haluaisivatkin. Liberalisointiohjelmaa ei haluta panna paperille. Toiveena on, että olosuhteet jollakin tavalla muuttuisivat eikä asiassa tarvitsisi edetä.

Niin yritykset kuin kuluttajatkin tarvitsevat kuitenkin selkeän alkoholipoliittisen linjan. Muutokset ovat jo ajallisesti niin lähellä, että hallitukselta voidaan kohtuudella odottaa asiasta näkemystä. Vuoden 2004 ratkaisuilla on suuria sekä valtiontaloudellisia että yritystaloudellisia vaikutuksia. Hallituksen on nyt ryhdistäydyttävä ja kohdattava tosiasiat. Liberalisointikehitykselle on syytä laatia selkeät linjat, jotta kaikki osapuolet voivat sopeuttaa toimintansa niiden mukaan. Samalla myös alkoholihaittojen torjuntaan osataan varata riittävästi voimavaroja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?