200004790 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JULKI 20.12. Onni onnettomuudessa

18.12.2000 10:14

Ihmettelin jo viime talvena kuinka Suomessa surkuteltiin internet-junasta myöhästymistä heti, kun ruotsalaiset nettikaupat alkoivat syytää mainosmarkkoja pitkin Eurooppaa. Ruotsalaiset ne osaavat käydä kauppaa, mutta täällä vain nykerretään umpimielisesti tekniikan kanssa, kuului valitus.

Yritysten väliltä löytyykin paljon liiketoimintaa, joka on järkevä sähköistää. En vain oikein ymmärtänyt miksi minun pitäisi ryhtyä postimyyntiasiakkaaksi, jos haluan uudet lenkkitossut tai dvd-soittimen.

Ilmeisesti sitä ei ymmärtänyt kovin moni muukaan, koska kuluttajakauppaan keskittyneitä dotcomeja on sittemmin kuollut kuin kärpäsiä. Näin kävi ensin Yhdysvalloissa ja sitten Ruotsissa. Molemmissa maissa myös nettikauppojen tekniikkaa rakentaneet it-konsultit ovat joutuneet kärsimään.

Koska suomalaisilla internet-konsulteilla ei ole ollut nettikauppoja asiakkainaan samalla tavoin esimerkiksi ruotsalaisilla kilpailijoillaan, ne ovat selvinneet vaikeasta vuodesta hieman pienemmin kolhuin. Muutenkaan Suomessa ei tarvitse pestä valtavasti nettiruumiita, sillä täällä riskirahaa on käytetty suhteellisen varovaisesti, ja yrityksiä on rakennettu maltillisesti.

Tuleva vuosi vaikuttaa yhtä epämääräiseltä kuin talven sää. Jos kuitenkin joillekin aloille uskaltaa ennustaa valoisia näkymiä, niin Suomi pärjää mukavasti. Teleteollisuudella ja ohjelmistotaloilla, erityisesti langattomiin sovelluksiin ja tietoturvaan erikoistuneilla yrityksillä pitäisi riittää töitä.

Ilmaismusiikin jakeluun erikoistunut Napster muuttuu pian maksulliseksi. Tässä lehdessä tehty selvitys osoittaa, ettei piraattiäänitteiden jakelu kuitenkaan kaadu yhden nettisivuston suitsemiseen.

Internetistä löytyy lukemattomasti niin sanottuja peer to peer -järjestelmiä eli vertaisten käyttäjien väliseen jakeluun tarkoitettuja ohjelmia. Kun tiedosto makaa useilla kotikoneilla eikä levittäjää voi jäljittää, on laittoman kopioinnin estäminen täysin mahdotonta. Tällainen systeemi tuo koneille myös mitä tahansa laitonta aineistoa, jonka sisällöstä omistaja ei edes tiedä mitään.

Turvallisuus ja nopeus saattaa vielä houkutella nettimusiikin ja -videoiden kuluttajia maksamaan tiedostoista. Tulevaisuudessa levy-yhtiöt voivat kuitenkin joutua miettimään uutta ansaintalogiikkaa. Siinä sitä on hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta musiikkiteollisuudelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?