200003275 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JULKI 16.12. Nettivälittäjä tuo maailman markkinat kotipäätteelle

13.12.2000 13:43

Piensijoittaja pääsee ulkomaisille osakemarkkinoille vaivattomasti sijoitusrahastojen kautta, mutta suora osakekauppa on toistaiseksi melko rajoitettua. Piensijoittajalla suuret kaupankäyntikulut helposti tekevät suorista osakesijoituksista kannattamattomia. Tilanne on tosin muuttumassa, sillä monet internet-välittäjät valmistelevat uusia huokeita ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntipalveluja.

Tällä hetkellä ainoastaan pankkiiriliike Eficorin asiakkailla on mahdollisuus käydä suoraa internet -osakekauppaa ulkomailla. Eficorinkaan kautta ei voi ostaa eurooppalaisia osakkeita, sillä palvelu rajoittuu yhdysvaltalaisiin kauppapaikkoihin: New Yorkin Nyseen, Nasdaqiin sekä Amexiin.

-Aloitimme toimintamme lokakuun puolessa välissä, jonka jälkeen olemme saaneet asiakkaita kaikista sijoittajaryhmistä. Toki aktiivisijoittajat, joilla on jo valmiiksi sijoituskokemusta Suomen markkinoilta, ovat enemmistönä, Eficorin Yhdysvaltojen online-kaupan yhteyshenkilö Kimmo Malm toteaa.

Nasdaqin joulumarkkinoille ensimmäistä kertaa hamuava joutuu kiirehtimään, sillä ainakin tällä hetkellä palvelun avaaminen ja kaupankäyntitunnusten saaminen kestää maksimissaan noin kaksi viikkoa. Kustannuksiltaan kaupankäynti on melko edullista, sillä toimeksiannon suuruudesta riippumatta osakevälityksestä veloitetaan Eficorissa 16 dollaria eli 108 markkaa kaupalta.

Eficor on

saamassa ensi vuoden puolella kilpailijoita, sillä ainakin pankkiiriliikkeet Evli ja EQ sekä Leonia Pankki suunnittelevat palvelujensa laajentamista New Yorkiin ja Eurooppaan.

Tälläkin hetkellä eQ Onlinen saksalaisten nettisivujen kautta asiakas pystyy rekisteröitymisen jälkeen käymään kauppaa Frankfurtin osakemarkkinoilla. Kaupankäynti edellyttää tosin saksalaista pankkitiliä ja pientä paperisotaa. Myös Evlillä on yhteistyökumppaninsa Saksassaja Pohjoismaissa.

Kaupankäynnistä ja asiakaspalvelusta EQ Pankkiiriliikkeessä vastaava Kimmo Matikainen kertoo, että EQ pyrkii rakentamaan palvelustaan sellaisen, että asiakas voi joustavasti siirtyä pörssistä toiseen ja seurata eri pörsseistä ostettujen osakkeiden kehitystä. Helsingin pörssissä tehdystä myynnistä saadut rahat voidaan käyttää myös esimerkiksi Nasdaqissa tehdyn oston maksuun.

Suomalaisen sijoittajan ei tarvitse tyytyä vain suomalaisiin välittäjiin, sillä esimerkiksi ranskalainen nettivälittäjä E-Cortal palvelee suomalaisia asiakkaita. E-Cortalin välityksellä voi käydä kauppaa Euroopan ja Yhdysvaltain suurimmissa pörsseissä.

-Ongelmaksi voi muodostua ulkomaisten osakkeiden säilytys, Rahoitustarkastuksen valvontatoimiston toimistopäällikkö Ari Voipio sanoo.

-Isommat toimeksiannot onnistunevat siten, että osakkeet ovat ulkomailla talletettuna pankin nimissä, mutta asiakkaan lukuun. Osakkeet voivat olla myös osakekirjoja, sillä Suomen kaltainen arvo-osuusjärjestelmä ei ole maailmalla pääsääntö. Osakekirjat saattavat taas olla kerättynä keskitetysti säilyttäjän pankkiholviin, jolloin asiakkaille kerrotaan, mikä osuus tästä kullekin kuuluu.

Ulkomaisten osakkeiden

verokohtelu ei myyntivoittojen tai -tappioidenosalta poikkea kotimaisesta. Lahjaverotuksessakaan ei ole merkitystä sillä, ovatko lahjoituksen kohteena esimerkiksi Soneran tai Telian osakkeet. Tosin käyvän arvon määritys ulkomaalaisten osakkeidenosalta saattaa olla mutkikkaampaa.

Osinkotuloissa verotukselliset eroavaisuudet ovat merkittävimmät, sillä pääsääntöisesti ulkomaalaisiin osinkoihin ei liity yhtiöveron hyvitystä. Siten esimerkiksi suomalainen Deutsche Postin osakkeenomistaja maksaa osingoistaan 29 prosentin pääomatuloveron. Valtiokohtaisesti Suomen verotusoikeutta voi kaventaa verosopimus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?