200001279 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sammon Jouko K. Leskiselle ei syytettä Orion-kaupoista

Valtionsyyttäjä ei löytänyt näyttöä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä

13.12.2000 0:00

Sammon pääjohtaja Jouko K. Leskinen ei saa syytettä lääkeyhtiö Orionin osakkeilla viime vuonna tekemistään kaupoista.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta teki eilen päätöksen syyttämättä jättämisestä. Sahavirran mukaan ei ole näyttöä siitä, että Leskisellä olisi ollut Orionin osakkeita ostaessaan sellaista sisäpiiritietoa, jota hän olisi voinut väärinkäyttää hankkiakseen itselleen taloudellista hyötyä.

Leskinen ei eilen halunnut kommentoida asiaa. Sammon tiedotusjohtaja Pertti Nurvala totesi, että Leskisellä ei ole mitään uutta sanottavaa. Leskinen ilmoitti viime viikolla Mandatum-kaupan yhteydessä eroavansa vuodenvaihteessa aloittavan Sampo-Leonian johdossa. Tässä yhteydessä hän kertoi osakekaupoista syntyneen kohun helpottaneen päätöksentekoa, vaikka se ei syynä eroamiseen ollutkaan.

Syyttäjä ei löytänyt näyttöä muidenkaan osalta

Orionin hallintoneuvostossa istuva Leskinen osti viime vuoden juhannuksen alla 2 000 Orionin osaketta runsaalla 200 000 markalla. Yhtiö kertoi 8. heinäkuuta, että sen ja Instrumentariumin ristiinomistus puretaan ja että Orionin Instru-osakkeet jaetaan osakkeenomistajille ylimääräisenä osinkona. Orionin osakekurssi nousi uutisen takia selvästi.

Rahoitustarkastus ja poliisi epäilivät, että Leskinen tiesi ennakkoon lisäosingoista. Orionin hallituksessa asia oli tullut esille huhtikuun alussa viime vuonna.

Valtionsyyttäjä tutki Leskisen lisäksi myös Pekka Elovaaran, Ville Ahon, Jaakko Aukian ja Juhani Ahon osakekauppoja huhtikuun alun ja juhannuksen välisenä aikana. Heistä Juhani Aho ja Pekka Elovaara kuuluvat hallintoneuvostoon. Kenellekään ei tule syytettä.

Hallintoneuvoston puheenjohtajan Juhani Ahon Sahavirta katsoi kuitenkin syyllistyneen sisäpiiritiedon väärinkäyttöön. Hänkään ei saa syytettä teon vähäisyyden vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?