200004860 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssivuoden yleiskuva ankea ilman Nokiaa

Julkaistu: 13.12.2000 0:00

Helsingin Pörssin yleisindeksi on noussut joulukuun alussa muutaman prosentin plussalle viime vuodenvaihteeseen verrattuna. Pelkistä prosenteista voisi äkkinäinen päätellä, että pörssivuosi on ollut lattea ja tapahtumaton. Näin ei ole ollut.

Ilman Nokiaa pörssi on yhä noin 30 prosenttia miinuksella ja painorajoitettu Portfolioindeksi on miinuksella 20 prosenttia. Näihin pudotuksiin on suurin syyllinen Sonera yli 60 prosentin laskullaan. Ilman Nokiaa ja Soneraa pörssin tuotto on miinuksella 13 prosenttia. Pörssivuoden mielenkiintoisuutta on lisännyt myös kurssien huikea vaihtelu.

Nokia on noussut hyvän osavuosituloksen ja Lontoossa pidetyn Capital Market Dayn myötä lokakuiselta pohjatasolta jo noin 60 prosenttia. Osakkeen kurssi onkin enää noin 14 prosentin päässä toukokuisesta kaikkien aikojen korkeimmasta noteerauksesta. Nokian kurssin voimakkaassa marras-joulukuun nousussa on jo pikkujouluperinteen aineksia.

Nokian raju nousu ja Soneran toipuminen ovat hienoisesti piristäneet myös muuta pörssiä. Myös metsäindeksi on noussut pohjista lähes 40 prosenttia.

Viime viikkojen pirteys ei kuitenkaan muuta koko vuoden melko alakuloista kuvaa pörssissä. Tietoliikenne- ja elektroniikkatoimialan lisäksi koko vuoden tuotossa ovat plussalla vain pankit 36 prosenttia, rakennusteollisuus 22 prosenttia ja vakuutus 13 prosenttia.

Pankki- ja vakuutusosakkeet ovat olleet nousussa myös maailmalla, mutta rakennusteollisuusosakkeet ovat menestyneet Suomessa paremmin kuin Euroopassa.

Suomen pörssissä ovat laskussa olleet kuitenkin monet sellaisetkin alat, jotka ovat olleet koko vuoden Euroopassa nousussa. Esimerkiksi Stoxx -toimialaindeksin mukaan Euroopan elintarviketeollisuuden osakkeet ovat nousseet keskimäärin 18 prosenttia tänä vuonna.

Suomessa tämän toimialan osakkeet ovat olleet noin 6 prosenttia miinuksella.

Euroopassa kemianteollisuuden osakkeet ovat suunnilleen vuoden alun tasoillaan ja terveydenhoitoalan osakkeet 24 prosenttia plussalla. Helsingin pörssin lääke- ja kemia-indeksi on noin kolme prosenttia miinuksella.

Helsingin pörssissä keväinen nettikuplan puhkeaminen ja tekno-osakkeiden pudotus ei aiheuttanut merkittävää siirtymää perinteisille defensiivisille eli suhdanteista riippumattomille aloille. Suomalaisetkin ammattisijoittajat suojasivat sijoituksiaan kansainvälisen toimialahajautuksen avulla.

Defensiivisten alojen suomalaisyhtiöiden vaihto on ammattisijoittajien käyttöön liian vaatimatonta. Lisäksi ammattisijoittajien riippuvuus Helsingin pörssistä on yhä vähentynyt, joten vähän vaihdettujen osakkeiden vaihto pysyykin vähäisenä. Tämäkin korostaa Helsingin pörssin muutosta yhä selvemmin kahden toimialan pörssiksi.

Yleisindeksin ja Nokian kurssin 200 päivän liukuva keskiarvo näyttäisi, että pörssikurssein trendi olisi jo kääntynyt nousuun. Esimerkiksi Portfolioindeksillä pitkän aikavälin trendi on kuitenkin yhä selvästi laskeva.

Osakesijoittajan intoa voi hillitä sekin, että teknologiapörssi Nasdaqin yleisindeksi on viime päivien nousuista huolimatta yhä selvästi laskutrendillä. Morgan Stanleyn maailmanindeksi on selvästi laskussa ja eri Eurooppa-indeksit sahaavat paikoillaan.

Tuoreimmat osastosta