Jippii tekee maailmasta langatonta

Jippii Group vie langatonta lähiverkkopalvelua Freedomia vauhdilla maailmalle. Yhtiö lupaa wlan-palveluita Lontooseen ja Frankfurtiin jo ensi vuoden alkupuolella.

12.12.2000 7:00

Freedom perustuu pieniin langattomiin tukiasemiin, joiden kautta voidaan tarjota esimerkiksi langattomia internetpalveluita.

Jippiin palvelut tulevat osittain kilpailemaan kolmannen sukupolven vietintäverkkojen kanssa. Jippii on saanut palvelulleen kansainvälistä huomiota, sillä Lontoon The Times kirjoitti asiasta tänään ja artikkelia lainattiin myös amerikkalaisissa Yahoo! ja The MarketWatch.com -verkkopalveluissa.

The Timesin mukaan Jippiin langaton palvelu voisi jopa tehdä miljardien markkojen arvoiset kolmannen sukupolven matkapuhelinluvat tarpeettomiksi. Jippiin varatoimitusjohtaja Harri Aho hillitsee kuitenkin näin rankkaa tulkintaa.

-Freedom-palvelu täydentää kolmannen polven palveluita. Emme pidä niitä suoraan toistensa kilpailijoina, Aho kertoo.

Suuret langattomat odotukset

Jippiillä on silti suuria odotuksia langattoman lähiverkon suhteen. Maanantaina palvelua markkinoitiin näyttävästi Seinäjoella, jossa sen myynti aloitettiin yksityisasiakkaille. Seuraavana ovat vuorossa pääkaupunkiseutu, Tampere, Oulu ja Jyväskylä. Ulkomaille lähdetään tammikuussa.

Langattomassa lähiverkossa asiakas saa käyttöönsä internetpalvelut ja internetin kautta siirrettävät puhepalvelut (Voice Over IP). Internet-puheluja Jippii aikoo tarjota noin 70 prosenttia perinteisiä puheluita halvemmalla.

-Uskomme, että langattomat palvelut muodostavat merkittävän osan ensi vuodelle ennakoidusta 600 miljoonan markan liikevaihdostamme. Tarkkoja lukuja emme vielä halua kertoa, mutta toivottavasti voimme antaa positiivisen tulosvaroituksen viimeistään keväällä, Aho sanoo.

Jippiin kilpailija Sonera on suhtautunut wlan-palveluihin huomattavasti epäilevämmin. Sen arvion mukaan langaton lähiverkko sopii tarkasti rajatuille alueille ja etenkin sisätiloihin. Myös Elisa on pyörittänyt langattomia ratkaisuja vasta laboratorio-oloissa.

[]Jouko Marttila on Arvopaperi-lehden (http://www.arvopaperi.fi/) toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?