200005874 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sijoittajat vaativat kuria pörssitiedottamiseen

Julkaistu: 12.12.2000 0:00

Myös listautumisissa avustavat investointipankit saavat osansa sijoittajien moitteista

Teksti: Ari Kapanen ja Elina Yrjölä Sijoittajat arvostelevat kovin sanoin pörssin teknologiayhtiöiden tiedottamista. Heidän mielestään myöskään kaikki investointipankit eivät ole osakeanneissa kantaneet riittävästi vastuuta tiedottamisen laadusta.

Monet teknologiayhtiöt antoivat keväällä ja kesällä tulosvaroituksia talven osakeantien ja -myyntien jälkeen, kun niitä ennen tiedotteiden sävy tulevaisuuden odotuksista oli myönteinen.

Isot sijoittajat myöntävät, että suhdannevaihtelut hankaloittavat tiedottamista. Eläke-Fennian sijoitusjohtaja Eero Eriksson viittaa nousevien kurssien aikaan, jota elettiin pitkään ennen tämänvuotista kurssien laskua.

-Sijoittajille tulee pettymyksiä levottomampina aikoina. Tämä kuuluu peliin.

Eriksson ei kuitenkaan pistä tulosnäkymien nopeaa muuttumista vain suhdannevaihteluiden piikkiin.

-Useissa tapauksissa tarina, joka sijoittajille on kerrottu, ei ole ollut reaalimaailmasta.

Epärehellisyyttä vai taitamattomuutta?

Myös Varma-Sammon sijoitusjohtaja Petri Kuusisto sanoo olevansa huolestunut joidenkin pörssiyhtiöiden tiedottamisesta.

-Kyllä viimeaikaiset tiedot poliisitutkinnoista ja muista ovat panneet miettimään yhtiöiden moraalia, Kuusisto sanoo.

-Tosin on vaikea arvioida, onko kyse epärehellisyydestä vai laskentajärjestelmien kehittymättömyydestä. Tulee myös mieleen miettiä, kuinka paljon yhtiöiden sijoittajaviestintään on nousuhuumassa ehditty panostaa ja kuinka tärkeänä sitä pidetään.

Myös osakesäästäjät ovat huolissaan tilanteesta.

-On äärettömän vaikea uskoa, että yhtiön laskentajärjestelmä on niin heikko, että tällaisia asioita (heikkenevää tuloskehitystä) ei nähdä etukäteen, sanoo Osakesäästäjien Keskusliiton toiminnanjohtaja Jorma Kokko.

Hänen mukaansa on uskaliasta lähteä väittämään, että kyse on epärehellisyydestä.

-Tältä ajatukselta ei kuitenkaan voi välttyä.

Merita Asset Managementin sijoitusjohtaja Ollipekka Elovainio lähtee siitä, että myös negatiivisista asioista on tiedotettava. Hän toivoo, että jotkut yhtiöt ovat olleet huolimattomia eivätkä epärehellisiä tiedotuksensa suhteen.

-On uskottu omaan tarinaan niin vahvasti, että on laitettu pää puskaan, kun ei ole mennyt niin kuin on puhuttu, sanoo Elovainio.

OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtajan Harri Nummelan mukaan tapahtunut tiedotuskeskustelu ei ole lisännyt luottamusta arvopaperimarkkinoiden toimintaan.

Myös investointipankkien tiedotus saa kritiikkiä

Mielipiteitä investointipankkien tiedottamisesta osakeantien yhteydessä jakaa se, onko sijoittajan edustamassa yhtiössä investointipankkitoimintaa vai ei.

Osakesäästäjien Kokon mukaan on vaikea uskoa, että yksikköjen rajat ovat kovin tiukat konserneissa, joihin kuuluvat osat antavat suosituksia ja järjestävät niiden kohteista anteja.

Varma-Sammon Kuusisto muistuttaa, että investointipankeilla on uuden yhtiön listautuessa paras asema määrittää arvoa, joten niille voisi sälyttää myös vastuuta. Myös Eläke-Fennian Eriksson kehottaa investointipankkeja vastuunkantoon.

-Suuri osa investointipankeista on toiminut reilusti. Peli meni kuitenkin välillä liian pitkälle. Investointipankit ovat toimineet lyhytnäköisesti, sanoo Eriksson.

Alfred Berg Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tim Hermansson taas ymmärtää investointipankkeja. Alfred Bergillä on corporate finance -yksikkö.

-Investointipankki on vain neuvonantaja. Yhtiö itse on se, joka saa kaiken taloudellisen tiedon ja tekee päätökset myös tiedottamisesta, sanoo Hermansson.

Tuoreimmat osastosta