200007395 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mandatum sai oikean arvon

Julkaistu: 9.12.2000 0:00

Jos Sampo-Leonian ja Mandatumin pääomistajien sopima yrityskauppa toteutuu maanantaina ilmoitetuin ehdoin, on Mandatumin osakkeella poikkeuksellisesti oikea arvo.

Tämän harvinaisen ilmiön selittää se, että Sampo-Leonia tarjoutuu ostamaan Mandatumin kaikki osakkeet ja maksamaan kaupan omilla osakkeillaan. Mandatumin osakkeenomistajat saavat viidellä ja puolella Mandatum-osakkeellaan yhden Sampo-osakkeen.

Ennen kaupan käytännön toteutusta Sampo-Leonian pitää esittää kaikille Mandatumin osakkeenomistajille virallinen vaihtotarjous asiaankuuluvine tarjousesitteineen. Siihen saakka - ja tietysti myös vaihdon kuluessa - Mandatumin ja Sammon osakkeenomistajat voivat vertailla osakkeidensa keskinäistä hintasuhdetta. Jos vaihto Mandatumista Sampoon ei innosta, voi Mandatuminsa myydä tai odottaa ostajan pakkolunastusta.

Jos uskoo kaupan toteutumiseen eikä pelkää osakekaupan kuluja tai mahdollisia myyntivoiton veroja, voi Mandatumin ja Sammon osakkeiden välillä harrastaa niin sanottua arbitraasia. Tämä tarkoittaa mahdollisiin hinnoitteluvirheisiin perustuvaa riskitöntä kaupankäyntiä.

Sampo-Leonian ja Mandatumin pääomistajien sopima vaihtosuhde tarkoittaa, että Sammon osakekurssilla 55 euroa yhden Mandatum-osakkeen vaihtoarvo on tasan kymmenen euroa. Jos Sammon osake kohoaa 70 euroon, pitäisi Mandatumin maksaa 12,73 euroa. Jos Sampo putoaa 40 euroon, pitäisi Mandatumin painua 7,27 euroon.

Viimeksi Helsingin pörssissä

oli vastaava tilaisuus ostaa ja myydä periaatteessa samaa yhtiötä kahden eri osakkeen kautta, kun HPY Holdin ja Helsingin Puhelin olivat listoilla rinta rinnan. Ainakin tuolloin osakkeiden kurssit poikkesivat laskennallisesta tasapainostaan aika ajoin selvästi. Syyksi hintavirheille epäiltiin yleisesti lievää epävarmuutta lopullisen yhdistymisen toteutumisesta ja varsinkin HPY Holdingin heikkoa vaihtuvuutta.

Mandatumissa ja Sammossa kannattaa mieluummin verrata Mandatumia Sampoon kuin päinvastoin, sillä Mandatumin hinnanmuodostus on pienen vaihdon takia ollut aikaisemmin selvästi ailahtelevampaa kuin Sammon. On mahdollista, että pelkästään kaupankäyntimäärien vaihtelu heiluttaa Mandatumin kurssia laskennallisen vaihtoarvon molemmin puolin siihen saakka, kun Mandatum vedetään pois pörssistä.

Tuoreimmat osastosta