2000011979 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vihreä katsaus Indonesiaan

8.12.2000 0:00

Nimestään huolimatta tämä Vihreän Sivistysliiton Pultti-sarjassa ilmestynyt kirja Kuka vie kalat verkosta käsittelee kalatalouden ohella laajemminkin paikallisväestön asemaa Indonesiassa. Teos tarjoaa näin taustaa viime aikoina julkisuudessa olleelle sosiaaliselle ja poliittiselle murrokselle.

Suomalaisille tuttu kirjan aihepiireistä lienee ainakin Indonesian metsätalous. Vaikka UPM-Kymmene vetäytyikin lopulta paikallisesta April-yhteistyöstä, on maaseutuväestön asema monissa tapauksissa heikko suuryritysten jaloissa. Näin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla, ja kirjasta löytyy esimerkkejä myös yhtiöiden ja indonesialaisten välisestä rakentavasta kanssakäymisestä.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat myös tehneet työtä paikallisten oikeuksien kehittämiseksi. Eniten yhteistyötä on tehty laajan Insist-järjestön kanssa, ja Insist on vaikuttanut myös tämän kirjan syntyyn. Kirjan toinen toimittaja, kulttuuriantropologi Anu Lounela siirtyi syksyllä Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen Insistin yhteystiedottajaksi Yogyakartaan. Myös suomalaisilla ammattiliitoilla on ollut projekteja maassa.

Indonesialaisten omaehtoisella toiminnalla on pitkät perinteet, ja osa tästä perustuu ikivanhoihin yhteisöihin, joissa kulkevat perimätietona maankäyttöoikeudet. Näissä on ratkottu myös erilaisia kiistoja. Siirtomaavallat pyrkivät politiikassaan ohittamaan nämä yhteisöt, jotka olivat sisäistäneet luonnon hoitamisen ja säilyttämisen periaatteen.

Suharton hallituksen näiltä kopioima hallintomalli, johon kuuluivat ihmissiirrot saarelta toiselle, ympäristön tuhoaminen sekä paikalliskulttuurien asteittainen häviäminen, on hidastanut maaseudun kehitystä näihin päiviin asti. Suuryritysten kannalta on tietysti ongelmallista, ettei adat-yhteisössä tunnusteta maan lopullista luovuttamista uudelle omistajalle. Kysymys hallintovallan jakamisesta on edelleen akuutti.

Kirja on tiivis tietopaketti, jonka avulla oppii ymmärtämään paremmin Indonesialle leimaa antavaa kaupungin ja maaseudun kehityseroa, sekä sitä miksi demokraattinen uudistuminen voi tapahtua vain yhteistyössä paikallisväestön kanssa.

Tavallisesta pamfletista poikkeavaksi kirjan tekee se, että se antaa mahdollisuuden tutustua suomeksi indonesialaisten kansalaisaktivistien näkemyksiin. Vieraskielisiä termejä ei kannata säikähtää, sillä niitä varten kirjan lopussa on oma sanastonsa. Siellä on myös sosiaaliantropologi Timo Kaartisen yhteenveto, joka sitoo artikkelien langat yhteen ja tarjoaa erään näkökulman nykypäivän Indonesian tilanteeseen.

Anu Lounela, Roem Topatimasang (toim.) Kuka vie kalat verkosta? Paikallisyhteisöjen oikeudet luonnonvaroihin Indonesiassa. Vihreä Sivistysliitto, Saarijäri 2000. 127 s. ISBN 952-5078-14-0.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?