3G vaatii rahoitusta, mutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Operaattoreille lainat tiukassa

Julkaistu: 7.12.2000 12:41

Kansainväliset pankit ovat tiukentaneet suhtautumistaan jättilainoja hakeviin teleoperaattoreihin. "Pankkien ehdot ovat selvästi tiukentuneet", tunnustaa Soneran talousjohtaja Kim Ignatius.

Teleoperaattorit hakevat tällä hetkellä rahaa kymmeniä miljardeja euroja selvitäkseen kolmannen sukupolven viestintäverkkojen lisenssimaksuista ja rakennuskustannuksia. Kansainväliset pankit ovat kuitenkin tiukentaneet suhtautumistaan jättilainoja hakeviin operaattoreihin.

- Pankkien ehdot ovat selvästi tiukentuneet, mutta omalta osaltamme tilanne ei ole muuttunut, sanoo Soneran talousjohtaja Kim Ignatius.

- Soneran lähtökohtana on edelleen, että puolet lisenssiyhtiöiden tarvitsemasta rahoituksesta tulee oman pääoman ehtoisena osakkuusyhtiöiltä ja puolet haetaan markkinoilta, joko pankeilta tai laitetoimittajilta.

- Jotkut toimittajat näyttävät hieman tiukentaneen asennettaan rahoitukseen viime aikoina, Kim Ignatius kertoo ja viittaa Nokian ilmoitukseen, jonka mukaan aggressiivinen 3G:n rahoittaminen ei kuulu yhtiön strategiaan.

Suomen umts-verkon Sonera aikoo rahoittaa puhtaasti kotimaan kassavirralla, mutta lisenssiyhtiöidensä pääomittamiseen Sonera laskee tarvitsevansa 4-5 miljardia euroa. Tämän summan se saa kokoon Yhdysvaltain osakkuusyhtiöiden Powertelin ja VoiceStreamin sekä turkkilaisen Turkcellin osakemyynneistä. Lisärahoitusta haetaan myös Saksan lisenssiosuuden vähentämisestä.

Sonera on kotimaan lisäksi mukana 3G-verkkojen rakentamisessa osakkuusyhtiöiden kautta ainakin Espanjassa, Italiassa, Saksassa, Norjassa ja mahdollisesti Ruotsissa.

Hutchinson ja Mobilcom vaikeuksissa?

Englantiin ja Saksaan kolmannen polven toimiluvan saaneet matkapuhelinoperaattorit Hutchinson ja Mobilcom ovat Financial Times mukaan ajautuneet vaikeuksiin yrittäessään kasata yhteensä noin 10 miljardin euron lainapakettia.

FT:n haastattelemien pankkiirien mukaan lainojen myöntäminen on viivästynyt, koska 3G-verkkojen kannattavuuslaskelmia on pistetty uusiksi.

Soneran tavoin Hutchinson ja Mobilcom vakuuttavat rahoituksen järjestyvän, mutta pankkien ja toisaalta laitetoimittajien kiristynyt asenne operaattorirahoitukseen on hermostuttanut sijoittajia, mikä näkyy teleosakkeiden kurssilaskuna.

Mobilcomin rahoittajien ABN Amron, Deutsche Bankin, Merrill Lyncin ja SG Investment Bankingin sanotaan pyrkivän vähentämään omia vastuitaan lainapotista ja hakevan konsortioon uusia pankkeja. Halukkaita ei FT:n mukaan ole ilmaantunut.

Hutcinsonin taustalla olevat pankit ABN Amro, Chase Manhattan, Citibank, HSBC, Merrill Lynch, Royal Bank of Scotland ja West LB pyrkivät myös vähentämään omaa riskiään luototuksessa.

[]Jouko Marttila on Arvopaperi-lehden (http://www.arvopaperi.fi/) toimittaja.