200002042 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP ei saisi korottaa enää korkojaan

Euroopan talouskomissio ennustaa Suomeen yhä vetävää talouskasvua:

6.12.2000 0:00

Geneve YK:n alainen Euroopan talouskomissio (ECE) kehottaa, ettei Euroopan keskuspankki kiristäisi enää rahapolitiikkaansa.

-Muuten pankki alkaa jarruttaa talouskasvua, varoitti järjestön uusi pääsihteeri, puolalainen Danuta Hübner Genevessä.

Talouskomissio julkisti tiistaina talouskatsauksensa, jossa se arvelee, ettei euro vahvistu paljoakaan ensi vuonna. ECE ennustaa Länsi-Eurooppaan ensi vuodeksi kolmen prosentin talousnousua ja Yhdysvaltoihin hiukan kovempaa tahtia.

-Taloustilanne on parhain sitten Berliinin muurin sortumisen, Hübner ynnäsi.

ECE odottaa, että öljyn hinta pysyy ensi vuoden puoliväliin saakka 30 dollarissa barrelilta ja alenee sitten 22-28 dollariin.

Suomeen povataan 4,5 prosentin kasvua

ECE varoittaa yhä, että Yhdysvaltojen talouskasvu voi pysähtyä ensi vuonna osakemarkkinoiden romahtamiseen.

-Kysymys kuuluu, kuinka kauan ulkomaiset investoijat ovat valmiit rahoittamaan Yhdysvaltain vaihtotaseen vajetta. Se heikentää dollaria ja on odotettavissa, että eurooppalaiset investoijatkin vetäytyvät Yhdysvalloista, huomautti komission talousosaston johtaja Dieter Hesse.

Tänä vuonna Länsi-Euroopan talouskasvu nousee jopa 3,4 prosenttiin. Ensi vuoden hidastuminen johtuu rahapolitiikan tiukentamisesta, Yhdysvaltain talouden vaikeutumisesta ja öljyn hinnannoususta.

Suomeen järjestö ennustaa ensi vuodeksi 4,5 prosentin talousnousua ja tämän vuoden nousuksi jopa viittä prosenttia. Se tarkoittaa EU:n kovinta vauhtia Irlannin ja Luxemburgin jälkeen. Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna vielä 5,2 prosenttia.

Venäjä on nyt ennätysvauhdissa

ECE:n ekonomistin Rumen Dobrinskyn mukaan Venäjällä ei ole nähty 30 vuoteen päättyvän vuoden 7,5 prosentin korkuisia kasvulukuja.

-Itä-Euroopan nousuun auttoi Länsi-Euroopan tuonnin veto.

ECE arvioi Itä-Euroopan talouskasvuksi reilut neljä prosenttia tänä ja ensi vuonna.

-Kauppa ei ole silti saavuttanut vieläkään lukuja ennen mullistuksia. Ensi vuosi on vielä kova monille maille, vaikka kasvu tasoittuukin nyt useampien maiden kesken.

Baltian maiden ja esimerkiksi Unkarin odotetaan hyötyvän tuottavuuden nostamisesta ja korkean teknologian tuotteiden tuottamisesta. Viroon ennakoidaan täksi ja ensi vuodeksi 5,5 prosentin talouskasvua, kovinta tahtia Baltian maista. Unkarin kasvuksi odotetaan jopa kuutta prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?