200007114 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan pörssit alkavat panostaa piensijoittajiin

Julkaistu: 6.12.2000 0:00

Frankfurt ja Berliini avaavat tilauskirjansa yksityisille

Berliini Perinteiset pörssit alkavat kiinnittää yhä enemmän huomiota piensijoittajiin pärjätäkseen kilpailussa internet-osakevälittäjien, uusien elektronisten pörssien ja toinen toistensa kanssa.

Frankfurtin Deutsche Börse aikoo avata alkuvuodesta Xetra Live -nimisen internet-palvelun, jossa yksityissijoittajat pääsevät kurkistamaan osto- ja myyntitarjoukset listaavaan elektroniseen tilauskirjaan, joka tähän asti on tarkoitettu vain meklarien silmille. Berliinin paikallispörssi ehti ilmoittaa samanlaisista suunnitelmista jo viime viikon puolella.

Molemmat lupaavat uudistuksesta lisää läpinäkyvyyttä ja sitä, että sijoittaja voi mitoittaa oman osto- tai myyntitoimeksiantonsa markkinatilanteen mukaan, jolloin kaupat myös toteutuvat nopeammin.

Uudet portaalit ovat avoimia sekä suoraan piensijoittajille että järjestelmään liittyville pankeille ja osakevälittäjille. Parhaat välittäjät tarjoavat jo nyt asiakkailleen mahdollisuuden vertailla hintoja eri pörsseissä ja valita missä kaupat tehdään.

Kolme neljännestä kaupoista yksityisiltä

-Määrällisesti kolme neljäsosaa kaikkien saksalaisten pörssien toimeksiannoista tulee nykyisin yksityissijoittajilta, kuvailee Berliinin pörssin hallituksen puheenjohtaja Jörg Walter piensijoittajien merkitystä.

Frankfurt aikoo panna vauhtia vähemmän vaihdettujen osakkeiden kauppaan tuomalla Xetra-järjestelmään ensi vuoden loppupuoliskolla designater sponsors -nimitystä käyttävät kaupanvalvojat. Nämä pankkien ja meklariliikkeiden edustajat avittavat kauppojen syntyä omalla panoksellaan, kun osto- ja myyntitarjoukset eivät muuten kohtaa.

Berliinin pörssi puolestaan pudottaa välityspalkkionsa ensi vuonna 0,08 prosentista 0,04 prosenttiin ja lupaa toteuttaa kaikki alle 5 000 euron toimeksiannot juuri sillä hinnalla, joka oli noteeraattu toimeksiannon lähettämishetkellä.

Strategisiksi partnereiksi ovat tulossa ainakin nettiosakevälittäjä Consors ja pankkiyhtymä Bankgesellschaft Berlin, joille Walter kaavailee vajaan kymmenen prosentin omistusosuutta pörssistä.

Pienten valtti on erikoistuminen

Saksassa on kaikkiaan yhdeksän pörssiä, jotka toimivat Frankfurtin ja Berliinin lisäksi Bremenissä, Dresdenissä, Düsseldorfissa, Hannoverissa, Leipzigissa, Münchenissä ja Stuttgartissa.

Marraskuussa kaikissa yhdeksässä vaihtoi omistajaa arvopapereita 444 miljardin euron arvosta. Paikallispörssien osuus koko arvopaperivaihdosta on vajaa neljännes.

Pienemmissä pörsseissä ei vaihdeta enää pelkkiä paikallisia osakkeita, vaan suurimmat niistä tarjoavat sijoittajalle toistakymmentätuhatta koti- ja ulkomaista arvopaperia. Useilla keskisuurten yhtiöiden osakkeilla käydään vilkkaimmin kauppaa juuri pienissä pörsseissä.

Niistä selvimmin profiloitunut ja suurin on piensijoittajien aiemmin tänä vuonna maan parhaaksi pörssiksi valitsema Stuttgart. Johdannaispainotteinen markkinapaikka tarjoaa sijoittajille kaikkiaan 20 000 eri arvopaperia ja välittää peräti 80 prosenttia saksalaisista optiokaupoista.

Pienemmistä pörsseistä vain Düsseldorf käyttää Frankfurtin Xetra-järjestelmää, muilla on yhteinen Boss Cube -järjestelmä. Osakkaat aikovat investoida Xontroksi nimensä vaihtavan systeemin kehittämiseen ensi vuonna neljä miljoonaa euroa.

Tuoreimmat osastosta