Markkinaosuus kännyköissä 30 % - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia luottaa kasvuun

Julkaistu: 5.12.2000 12:34

Nokia on pidentänyt kasvuennusteitaan. Yhtiö uskoo nyt liikevaihdon kasvun jatkuvan 25-35 prosentin tasolla vuoteen 2003. Tähän asti Nokia on esitellyt arvioita vain ensi vuoden kasvusta. Uudet kasvuarviot käänsivät Nokian osakekurssin vahvaan nousuun.

Nokia ennakoi vuoden 2001 ensimmäisen puoliskon liikevaihdon kasvun olevan lähempänä 35 prosenttia kuin 25 prosenttia. "Langattoman viestinnän maailmassa paras on vielä edessä", Nokian pääjohtaja Jorma Ollila lupaili Lontoossa Nokian vuotuisessa analyytikkotapaamisessa.

Nokian ylin johto totesi Lontoossa, että yhtiö on hyvissä asemissa tullakseen myös johtavaksi langattoman sähköisen kaupankäynnin yritykseksi. Nokia on lisäksi päättänyt yli miljardin euron vuotuisesta kustannussäästötavoitteesta vuoteen 2003 mennessä.

Nokia arvioi, että yhtiön kohteena olevat verkkomarkkinat kasvavat vuositasolla noin 30 prosenttia kolmen seuraavan vuoden aikana ja ovat 90 miljardia euroa vuonna 2003. Nokian pyrkimuksenä on olla johtava kolmannen sukupolven verkkoratkaisujen toimittaja tavoitteenaan noin 35 prosentin osuus WCDMA-markkinoista.

WCDMA:n asema kolmannen sukupolven päästandardina sai vahvistusta viime viikolla, kun AT&T Wireless Services (AWS) julkisti teknologiavalintansa maanlaajuiselle verkolleen Yhdysvalloissa. Aiesopimuksen arvo on Nokian mukaan yli miljardi dollaria, ja nelivuotinen verkkosopimus on Nokian kaikkien aikojen suurin.

Matkapuhelimissa Nokian markkinaosuus on tällä hetkellä runsaat 30 prosenttia, minkä uskotaan olevan lähes kaksinkertainen verrattuna Motorolaan ja Ericssoniin. Nokia on muuttanut arviotaan matkapuhelimien käyttäjämäärien kasvusta ja toteaa nyt, että miljardin käyttäjän raja voidaan saavuttaa vuoden 2002 lopun sijasta jo vuoden 2002 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Nokia uskoo myös, että internet-yhteyksillä varustettujen puhelimien määrä ylittää tietokoneiden määrän jo vuonna 2002 aiemmin arvioidun vuoden 2003 sijaan. Nokia ennakoi, että nettipuhelimien markkina vuonna 2000 olisi noin 60 miljoonaa yksikköä, ja että wap-puhelimien osuus tästä olisi noin 40 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 2001 Nokia arvioi nettipuhelimien markkinan nousevan noin 200 miljoonaan, jolloin wap-puhelimien osuus olisi runsaat 180 miljoonaa kappaletta. Matkapuhelinkäyttäjien kokonaismäärän ennakoidaan olevan 700 miljoonaa vuoden 2000 loppuun mennessä.

[]Jouko Marttila on Arvopaperi-lehden (http://www.arvopaperi.fi/) toimittaja.

Tuoreimmat osastosta